Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΕΟΠΥΥ: Ξεφεύγει η δαπάνη στις εργαστηριακές εξετάσεις! Τι έρχεται για γιατρούς –διαγνωστικά από την τρόικα

Πέμπτη 14 Απρίλιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
- Health Report.gr

Εκτός ορίων βρίσκεται και πάλι η δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να είναι ορατός πια ο κίνδυνος για νέο άγριο κούρεμα από την τρόικα.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ενώ στο τέλος Μαρτίου επρόκειτο το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τη συγκράτηση της δαπάνης προκειμένου να μειωθεί το λεγόμενο claw back, δηλαδή η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων από τους παρόχους, μέχρι στιγμής τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ακόμη και οι ίδιοι οι φορείς που πραγματοποιούν τις εξετάσεις όπως οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα, συμφώνησαν με υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να μπουν τρία συγκεκριμένα μέτρα που θα συγκρατούσαν τη δαπάνη που ζητά και η τρόικα, τα μέτρα ξάφνου …έκαναν φτερά.

Συνέπεια είναι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr τις τελευταίες ημέρες να γίνεται από ορισμένους…πάρτι πλασματικών εξετάσεων που έχει ήδη οδηγήσει τηδαπάνη πάνω από το όριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν αρχίσει να χτυπούν τα «καμπανάκια» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που παρακολουθούν με κάθε λεπτομέρεια τις δαπάνες σε όλους του τομείς της Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τουHealthReport.gr.

Και το πρόβλημα είναι πως η Δαμόκλειος σπάθη παραμένει πάνω από τον κλάδο καθώς ο τροϊκανός Τζουζέπε Καρόνε έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό πως αν δε συγκρατηθούν οι εξετάσεις, θα έρθει υποχρεωτικό κούρεμα των τιμών κατά 68%.Διαβάστε ΕΔΩ για τον μεγάλο κίνδυνο κουρέματος που είχε γράψει το HealthReport.gr: «Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας».

Τα τρία μέτρα που δεν ελήφθησαν

Χαρακτηριστικό είναι πως στις 31 Μαρτίου είχε συμφωνηθεί μεταξύ όλων των πλευρών να ξεκινήσει εντός λίγων 24ωρων η εφαρμογή των τριών μέτρων που θα αποτελούσαν μια ιδανική λύση για τη συγκράτηση της δαπάνης.
Ειδικότερα:

1) Θα έπρεπε να κλειδωθεί το ΑΜΚΑ των ασθενών ώστε να μην μπορούν να κάνουν τις ίδιες εξετάσεις εντός 20 ημερών,

2) Να εφαρμοσθούν τα αριθμητικά όρια στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με βάση την ειδικότητα του κλινικού γιατρού και σε σχέση με την υποκατηγορία των συνταγογραφούμενων διαγνωστικών εξετάσεων. Άλλωστε η πρώτη εφαρμογή των αριθμητικών ορίων περιείχε λάθη και είχε διορθωθεί. Δείτε ΕΔΩ τι προβλεπόταν αρχικά: «Σε εφαρμογή ο νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι αλλάζει»

3) Να υπάρχει αυτόματη έκδοση 2ου παραπεμπτικού με την ένδειξη «δεν εκτελείται σε ιδιώτη πάροχο» στην περίπτωση υπέρβασης του αριθμητικού ορίου σε κάποια κατηγορία εξετάσεων.

Όμως κανένα από αυτά τα μέτρα δεν ελήφθη από τον ΕΟΠΥΥ με συνέπεια σήμερα να καταγράφεται ήδη εκτόξευση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας) που εκπροσωπεί τους μικροβιολόγους-βιοπαθολόγους, ακτινολόγους και πυρηνικούς ιατρούς, απέστειλε επιστολή προς τονΕΟΠΥΥ προκειμένου να ενημερωθεί γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα.

Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ

Αντί των μέτρων όμως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απάντησε στον κλάδο πως θα πρέπει να εκτελείται τελικά όλο το παραπεμπτικό με τις εξετάσεις που αναγράφονται, ανεξάρτητα εάν αυτό ξεπερνά τα αριθμητικά όρια.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις αλλά να μην πληρωθεί ποτέ γι αυτές.

Εξάλλου προς ώρας όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, οι αρμόδιοι σφυρίζουν …αδιάφορα για το αν η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ αφορά όλο το παραπεμπτικό, συμπεριλαμβάνοντας και τις υπερβαίνουσες το αριθμητικό όριο εξετάσεις.

Μ αυτά και μ αυτά όμως οι πρώτες καταγραφές δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των δαπανών μέσα σε λίγες ημέρες γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η τρόικα εάν ξεφύγει πλήρως η δαπάνη να επιβάλει το κούρεμα 68% όπως άλλωστε είχεπροειδοποιήσει.

Το λάθος του ΕΟΠΥΥ που …κοψοχόλιασε τους γιατρούς

Στο μεταξύ τρομοκρατήθηκαν χθες Τετάρτη εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα όταν διαπίστωσαν ότι τα ποσά που καταχωρούσαν στο σύστημα προς πληρωμή …κουρεύονταν από μόνα τους!

Συγκεκριμένα κάνοντας ολοκλήρωση της καταχώρησης των εργαστηριακών εξετάσεων στο E-ΔΑΠΥ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ξαφνικά το αιτούμενο ποσόμειωνόταν στο 40% – 70% των υποβολών.

Όπως όλα δείχνουν επρόκειτο για ένα τεχνικό λάθος στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ.Βέβαια ο φόβος των γιατρών οφείλεται στο ότι πιστεύουν ότι ο ΕΟΠΥΥ θα εφαρμόσει ξαφνικά περικοπή 68% όπως ζητά ο τροϊκανός Τζουζέπε Καρόνε!

5 σχόλια:

  1. ΜΗ ΜΑΣ ΤΑ ΖΑΛΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΑΝΙΚΑΝΑ ΜΥΑΛΑ.ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΛΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 25 ΕΚΑΤ.ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΗΝΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΣΠΑΤΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ.ΒΡΗΚΑΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΜΑΚΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΔΩΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΙΓΑ ΜΗ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΚΟΛΟΓΑΤΟΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ!! ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ Α4 ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 10ΕΥΡΑΚΙΑ!!!!ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΡΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!!ΑΣΤΑ ΦΙΛΕ 11:32 ΜΠΛΕΞΑΜΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να δημοσιευτούν τα στοιχεία από το ΕΣΥ. Εξετάσεις, φάρμακα που συνταγογραφούνται. Όρια εξετάσεων και φαρμάκων ΕΣΥ. Κόστος νοσηλείας ΕΣΥ. Αν τα ΚΕΝ που φτιάχτηκαν από γιατρούς του ΕΣΥ εφαρμόζονται στο ΕΣΥ. Ταξιδάκια μέσω εταιρειών γιατρών ΕΣΥ. Και επειδή αυτά δεν πρόκειται να δημοσιευτούν πηγαίνετε μετά σε συνδικαλιστές να λύσετε το πρόβλημά σας. Εγώ δεν πάω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τους ηλίθιους συναδέλφους που λέγανε ότι θα καταργηθεί το claw back !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο αν μπουν φυλακή θα ησυχάσω!οι άνθρωποι ειναι αλήτες στη καλύτερη περίπτωση...μας δουλεύουν απροκάλυπτα!Ποσο μαλακ...μπορεί να είμαστε οι εργαστηριακοι;ποσό ακόμα θα πληρώνουμε την υπέρβαση των Ταλιμπάν;που ειναι ο κόφτης;;Αύγουστο 2015 μηδενικό clawback.Ηταν διακοπές...επιστροφή και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος Νοέμβριος χάθηκε η μπάλα...Δεν υπάρχει δικαιοσύνη;;;;Άι σιχτιρ αλητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή