Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Βρέθηκαν πιστώσεις για τον ΕΟΠΥΥ

Διαθέσιμο άλλο 1,5 δισ. για τους προμηθευτές υπηρεσιών, αλλά το «κούρεμα» θα γίνει λόγω μνημονίου
Ακόμη 1,53 δισ. ευρώ έχει στη διάθεσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου ο Οργανισμός να πληρώσει τις οφειλές προς όλους τους προμηθευτές του μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Το ποσό αυτό, είναι επιπλέον αυτών που οφείλονται στους φαρμακοποιούς και τα οποία επίσης είναι διαθέσιμα.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών στο 1,9 δις. ευρώ συνολικά.

Η εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκε χθες μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των εκπροσώπων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με αφορμή το επικείμενο «κούρεμα» των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι το «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και ότι το ποσοστό του «κουρέματος» είναι απόφαση του υπουργείου Υγείας, που καθορίζει την πολιτική και στον τομέα εκπλήρωσης των οφειλών προς τους παρόχους υγείας.

Ο ΠΙΣ ανακοίνωσε πως θεωρεί άδικο το “κούρεμα” των οφειλών προς τους γιατρούς, καθώς η πίεση είναι συνεχής προς κάθε κατεύθυνση, τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτεται κάν από τις αμοιβές, η λειτουργία των ιατρείων και των εργαστηρίων.

Σημείωσε πως στηρίζει τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών καθώς και τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ από αύριο 1 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα ξεκίνησε η 48ωρη, προειδοποιητική, επίσχεση παροχής ιατρικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από το σύνολο των ιατρών του οργανισμού.

Οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και στην συνέχεια θα διεκδικούν, όπως έχουν δικαίωμα, την αποζημίωση τους από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Αν μας εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ θα εξετάζουμε δωρεάν, λένε οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΣΥ 

Την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της υγείας λόγω των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία και των χρεών του ΕΟΠΥΥ σκιαγράφησαν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη σημερινή πανελλαδική απεργία τους. 

Χίλιους γιατρούς χρειάζονται τα νοσοκομεία της πόλης για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς που αναγκάζονται να περιμένουν από μήνες έως και χρόνο για να εξεταστούν ή να υποβληθούν σε μία εγχείρηση, ενώ 200 ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια κινδυνεύουν να κλείσουν σε ένα μήνα λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

"Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς και στα ιατρικά εργαστήρια έχουν φτάσει στα εκατομμύρια ευρώ. Αν κάποτε ο ΕΟΠΥΥ μας πληρώσει στην ώρα του χωρίς να έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις θα εξετάζουμε για μία εβδομάδα δωρεάν τους ασφαλισμένους" δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καταγγέλλοντας ότι ενώ γίνονται περικοπές στον τομέα της υγείας παραμένει άθικτο και μάλιστα αυξάνεται το κόστος της γραφειοκρατίας.

"Δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ και υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε τα άλλα ταμεία. Σήμερα παραμένει ακέραιο το κόστος λειτουργίας των ταμείων συν του ΕΟΠΥΥ συν του ΗΔΙΚΑ και όλα αυτά τα πληρώνει ο ασθενής, που δεν βρίσκει τα φάρμακά του και γιατρό να εξεταστεί, και ο γιατρός που δεν πληρώνεται. Όταν δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ είπαν ότι θα μας πληρώνουν σε 45 ημέρες. Καλά θα ήταν αν μας πλήρωναν ακόμη και σε 90 ημέρες. Για να πληρωθεί ένας νοσοκομειακός γιατρός μια εφημερία που κοστίζει 10 ευρώ θα πρέπει να γίνουν επτά γραφειοκρατικά βήματα που ανεβάζουν το κόστος στα 15 ευρώ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μία πολυτελής δομή που τη δουλειά του θα μπορούσε να την κάνει μία από τις επτά έδρες ιατρικής που υπάρχουν στη χώρα. Το ΕΚΕΠΥ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ. Οι Υγειονομικές Περιφέρειες αντί να καταργηθούν στελεχώνονται από προσωπικό που δεν έχουν ανάγκη. Ο ΕΟΦ θα μπορούσε να έχει μία μικρότερη δομή και να εκμεταλλευτεί μία από τις επτά έδρες φαρμακολογίας" συνέχισε ο κ Εξαδάκτυλος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, επισήμανε ότι: "Οι ελλείψεις γιατρών σήμερα στα νοσοκομεία της πόλης είναι περίπου 1000. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη ενώ παλιά υπήρχαν 7 παιδίατροι στις δομές του ΕΣΥ σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας. Στο Ιπποκράτειο δεν γίνονται χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Στις ορθοπαιδικές κλινικές δεν γίνονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Στα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να εξετάζονται ασθενείς γιατί δεν υπάρχει θέρμανση. Πριν λίγες εβδομάδες στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" για πολλές ημέρες η διατροφή των ασθενών δεν περιείχε κρέας γιατί δεν είχε πληρωθεί ο προμηθευτής. Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να συνταχθεί με επιστημονικά δεδομένα ένας υγειονομικός χάρτης της χώρας".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


Ελευθερίου: 1.300 ιατροί εγκατέλειψαν τον ΕΟΠΥΥ τον τελευταίο χρόνο

Στους 1.300 ανέρχονται οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ που αποχώρησαν από τον φορέα κατά τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω του ότι ο Οργανισμός δεν καταβάλλει τις οφειλόμενες αμοιβές, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Γιώργος Ελευθερίου, πρόεδρος της Ένωσης Συμβεβλημένων Ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά, τον Ιανουάριο του 2012 οι συμβεβλημένοι ιατροί του Οργανισμού ανέρχονταν στους 5.500, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 είναι 4.200.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ελευθερίου προσέθεσε ότι ακόμα και εάν ορισμένοι ιατροί πληρώνονται, οι μηνιαίες επισκέψεις που δέχονται δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 200, κάτι που αντιστοιχεί σε αποδοχές ύψους 1.300 ευρώ ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς κανένας συμβεβλημένος ιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούται αμοιβή για επίσκεψη ή φάρμακα εντός του ορίου των 200 επισκέψεων, παρά μόνο για πράξεις όπου υπάρχει η νόμιμη συμμετοχή της τάξης του 15%.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι ιατροί δεν δικαιούνται να ζητήσουν χρηματική αμοιβή από οιονδήποτε ασφαλισμένο «για τους πρώτους 50 ασθενείς που εξετάζουν κάθε εβδομάδα και για τους 200 του μήνα». Παρά ταύτα, ο κ. Ελευθερίου σημείωσε πως ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο εκάστοτε γιατρός έχει ξεπεράσει το όριο των 200 επισκέψεων που του επιτρέπει να ζητήσει χρήματα.

Υποστήριξε ωστόσο ότι όποιος συμβεβλημένος γιατρός με τον ΕΟΠΥΥ ζητήσει χρήματα για μίαεπίσκεψη, τότε ο πολίτης θα πρέπει να κάνει καταγγελία είτε στον ΕΟΠΥΥ είτε στον ιατρικό σύλλογο.

Παρά ταύτα, ο κ. Ελευθερίου τόνισε πως οι ιατροί διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα ενός εργαζόμενου να αμείβεται για τις υπηρεσίες που παρέχει.


Παρέμβαση Λουράντου: «Ζητώ σύγκληση όλων των Συλλόγων, οι στιγμές είναι κρίσιμες, όχι άλλη απραξία»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δεν μπορώ πλέον να είμαι σε απραξία.

Δεν νομίζω πλέον ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε αυτά που γίνονται γύρω μας, για τις αποφάσεις που παίρνονται εν αγνοία μας, περιμένοντας τις δόσεις των πληρωμών μας από τον ΕΟΠΥΥ όταν και εφόσον μπορεί.

Από την 1η του μηνός ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των εργαστηρίων και προφανώς ο...
... ΕΟΠΥΥ θα ρίξει τώρα το βάρος του στα εργαστήρια.

Αντιλαμβανόμενος μια γενική απραξία, θεωρώ ότι πρέπει να αναζητήσουμε από όλους τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους τη συνδρομή τους για μια κινητοποίηση η οποία θα αφορά όλα μας τα προβλήματα και θα είναι σε νέα βάση με πλαίσιο διεκδίκησης που θα υπογραφεί από όλους τους προέδρους των Συλλόγων.

Προσωπικά δεν μπορώ να περιμένω άλλο προσδοκώντας μια κάποια επιτέλους αντίδραση. Η αβεβαιότητα μας οδηγεί στον θάνατο. Ας κάνουμε επιτέλους κάτι.

Προτείνω ως ημέρα συνάντησης με τους Προέδρους των πρωτοβάθμιων Συλλόγων το άλλο Σάββατο, 9-2-2013.

Μακάρι σε αυτή τη συνάντηση να είναι και ο ΠΦΣ ο οποίος θα κληθεί.

Κ. Λουράντος

Farmakopoioi.blogspot.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Ο ΕΟΠΥΥ Διακόπτει τις συμβάσεις με συνταξιούχους και νυν ιατρούς του ΙΚΑ για τις επισκέψεις στα ιδιωτικά τους ιατρεία !

Μετά από την υπ' αρ. 2957/14.12.12 Γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ για την δυνατότητα των γιατρών των εντασσόμενων φορέων στον ΕΟΠΥΥ, μόνιμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του Οργανισμού στα ιδιωτικά τους ιατρεία με ανώτατο όριο επισκέψεων 150 τον μήνα, μετά την συνταξιοδότησή τους ή την παραίτησή τους από την Υπηρεσία, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι: 

Οι γιατροί συνταξιούχοι ή παραιτηθέντες ή διακόπτοντες την εργασιακή σχέση που τους συνδέει με τον εντασσόμενο στον ΕΟΠΥΥ φορέα, δεν δύνανται να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Οργανισμού από 01/02/2013 στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Για τους γιατρούς που πρόκειται να λυθεί η υπαλληλική τους σχέση (λόγω συνταξιοδότησης, ή παραίτησης ή διακοπής) θα διακόπτεται και η συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ κατά την ημερομηνία λύσης της εργασιακής τους σχέσης με τον εντασσόμενο στον ΕΟΠΥΥ φορέα. 


Μετά τα ανωτέρω, ανακαλείται στους γιατρούς (με την αφαίρεση του σχετικού Κωδικού) η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και παρακλινικών εξετάσεων μόνο με την Ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3892/10. Οι εν λόγω Ιατροί, εάν το επιθυμούν, μπορούν να επανέλθουν με νέο αίτημά τους στην ΗΔΙΚΑ A.E. προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατά το ανωτέρω αναφερόμενο, ως Ιδιώτες Πιστοποιημένοι γιατροί. 


Τέλος επισημαίνουμε, ότι οι γιατροί υποχρεούνται να επιστρέψουν τον Ενιαίο Τύπου Συνταγολόγιο που έχουν προμηθευτεί από τις Μονάδες Υγείας του τέως ΙΚΑ, καθώς επίσης και το μπλοκ Παραπεμπτικών Παρακλινικών Εξετάσεων του ΙΚΑ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ 

ΕΛ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΣΙΠΥ


Αθήνα, 31/01/2013 

Έκτακτη Ενημέρωση 

Επειδή υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχετικά με τηλεφωνική επικοινωνία περιφερειακών υποκαταστημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.(πρώην Υ.Π.Α.Δ.), για αποστολή Υπεύθυνης Δήλωσης για ενδεχόμενη συμμετοχή στην επίσχεση μας, σας ενημερώνουμε ότι : 

Οι υπηρεσίες του Δημοσίου δεν λειτουργούν με τηλεφωνικά μηνύματα αλλά με έγγραφα και 

επειδή δεν γνωρίζετε ποιος σας καλεί, παρακαλούμε να αγνοήσετε παντελώς τις τηλεφωνικές κλήσεις. 

Αν υπάρξουν έγγραφα ερωτήματα, ενημερώστε μας σχετικά προκειμένου να σας δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες μέσω του νομικού μας συμβούλου. 

Παρακαλούμε όλα τα μέλη μας να μας στείλουν άμεσα ενημέρωση μέσω του site, αν υπάρχει αντίστοιχο περιστατικό από οποιοδήποτε υποκατάστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας 

Λ. Αναγνώστου Ι. Κλεινάκης

Κυριάκος Σουλιώτης: Παρακολουθούμε τη σταδιακή απο-ασφάλιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας


Μία πολύ σημαντική και καίρια κριτική επισήμανση διατύπωσε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης με θέμα "Το ΕΣΥ πρέπει να αλλάξει, όχι να καταργηθεί", την οποία διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην δραματική υποχρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο Κυριάκος Σουλιώτης τόνισε με νόημα την "σταδιακή απο-ασφάλιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λόγω του διαρκώς περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, συνθήκη η οποία σε κάποιο βαθμό 'ακυρώνει' τη βούληση των εμπνευστών του εγχειρήματος για ενδυνάμωση, μέσω του ασφαλιστικού αυτού μονοψωνίου, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για την οποία διατίθεται πλέον κάτι λιγότερο από το 6% των εσόδων του Οργανισμού ή το 8% των δαπανών του".

Από Βασίλη Βενιζέλο

YGEIA360.GR

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΏΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΥΚΑ

Ονομάζομαι Νικόλαος Καραμάνης είμαι ελευθεροεπαγγελματίας Πυρηνικός ιατρός στον Πύργο και το εργαστήριο μου συστεγάζεται με το Μικροβιολογικό εργαστήριο της συζύγου μου Χριστίνας Χαριτίδου. 

Μετά από 6 έτη σπουδών και 5 έτη εξειδίκευσης αποφασίσαμε προ δεκαετίας να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ως μάχιμοι εργαστηριακοί ιατροί της επαρχίας φέρνοντας για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής μου κάποιες από τις εφαρμογές της Πυρηνικής ιατρικής. Φυσικά συνεργαστήκαμε με όλα τα ταμεία όπως έκαναν όλοι οι συνάδελφοι και καταφέραμε, με πάνω από δέκα ώρες εργασίας και των δυο καθημερινά, να ξεχρεώσουμε τα μεγάλα ποσά που χρειάστηκε να επενδύσουμε για να στηθεί ένα τέτοιο εργαστήριο . 

Παράλληλα μεγαλώνουμε τα επτά παιδιά μας ενώ η σύζυγος μου προ πενταετίας ολοκλήρωσε και τη διδακτορική της διατριβή, ούσα έγκυος στο έκτο παιδί μας. Με όλα αυτά τα βάρη αγωνιζόμαστε εντίμως και συμφωνά με τον Ιπποκρατικό μας όρκο να επιβιώσουμε προσφέροντας και στο λαό του τόπου μας τους καρπούς των σπουδών μας. 

Έτσι φτάσαμε στο τέλος του 2011, οπότε παρά την αυξημένη ροή ασθενών στο εργαστήριο μας βρεθήκαμε να χρωστάμε στις εταιρείες που μας προμηθεύουν, χρηματικά ποσά που για να τα εξοφλήσουμε θα έπρεπε να πουλήσουμε και το σπίτι μας και το ιατρείο μας ή να μας τα κατασχέσουν και να πληρώνουμε ενοίκια στις εταιρείες. Επιπλέον οι προμηθεύτριες εταιρείες μας διαμηνύουν πλεον ότι δεν μπορούν να μας στέλνουν υλικά αν δεν τους πληρώνουμε . 

Επομένως το κλείσιμο του ιατρείου μας θα γινόταν με αποκλειστική ευθύνη των ΤΑΜΕΙΩΝ , τα οποία μας χρωστούν χρήματα από το Μάϊο του 2010. 

Πέστε μου πώς να εξηγήσω στους ασθενείς μου που βλέπουν γεμάτη την αίθουσα αναμονής ότι αδυνατούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε; 

Πέστε μου πώς μπορώ να μειώσω το κόστος λειτουργίας όταν δεν μπορούμε λόγω φόρτου εργασίας, να μειώσουμε το προσωπικό μας; 

Πέστε μου πώς μπορώ να πω στις παρασκευάστριες για μείωση ωραρίου και μισθού ή για απολύσεις, όταν η καθεμιά από αυτές συντηρεί την πυρόπληκτη, σεισμόπληκτη ή άνεργη οικογένεια της; 

Πέστε μου πώς αυτό το ιατρείο θα συνεχίσει να τρέφει 22 στόματα; Mε τα απλήρωτα παραπεμπτικά ;;; 

Εμείς επενδύσαμε σε σπουδές, σε κόπο, σε καθημερινή Ιατρική ευθύνη,σε χρόνο και σε χρήμα, και τις επενδύσεις αυτές τις θέσαμε μέσω των ταμείων στην υπηρεσία των ασφαλισμένων και τώρα τα ίδια τα ταμεία τις εξανέμισαν, τις εξαφάνισαν, τις εξευτέλισαν και μαζί με αυτές εξευτέλισαν την αξιοπρέπειά μας, εξαφάνισαν τα όνειρα μας και εξανέμισαν τις ελπίδες τις δικές μας και των ασφαλισμένων για μια αξιοπρεπή ιατρική φροντίδα

Με αυτή την τακτική σας θα καταφέρετε να στερήσετε από τους ασφαλισμένους το γιατρό τους . Τη θεραπευτική αυτή σχέση του ανθρώπου τη μετατρέπετε σε «ΔΕΙΓΜΑ» που θα εξετάζεται (από ποιον;) και θα παίρνει απαντήσεις-αριθμούς… 

Ήδη οι ασφαλισμένοι βιώνουν την απαξίωση της περίθαλψης τους από τα ταμεία τους, καθώς ιατρική φροντίδα χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. 

Φαίνεται ότι σας αρκεί η μείωση του κόστους . Το τίμημα όμως είναι η ακύρωση της ίδιας της αποστολής σας.

Λυπούμαστε για την επιλογή σας . 

Εμείς επιλέγουμε να σταθούμε δίπλα στον ανθρώπινο πόνο πιστοί, στον Ιπποκρατικό μας όρκο και αξιοπρεπείς απέναντι στους ασθενείς μας και τα παιδιά μας. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ -   ΧΡΙΣΤΙΝΑ Λ.ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ 

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ             ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ 

(υπερπολύτεκνοι γονείς)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ 31-01-2013

Αθήνα 31.1.2013 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, χθες Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 13.30. 

Συζητήσαμε με τον αν.υπουργό για την κοινή υπουργική απόφαση με την οποια επιβάλλεται “κουρεμα” στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιατρών από τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. 

Τονίστηκε για μία ακόμη φορά στον αν.υπουργό η αντιθεση του ΠΙΣ στο “κούρεμα” αυτό δεδομένου ότι τα μικρά και μεσαία ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια που είχαν συμβάσεις με τα ταμεία αυτά βρίσκονται στα όρια λειτουργίας τους και η αποζημίωσή τους από τις οφειλές αυτές είναι κρίσιμη για την συνέχιση της λειτουργία τους. Επίσης, ότι είναι τελείως άδικο στους φαρμακοποιούς να ζητείται έκπτωση 3,5%, στην φαρμακοβιομηχανία 1% και στους ιατρούς 10-20%. 

Ο αν.υπουργός, απο την πλευρά του, τόνισε ότι το «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, το ποσοστό δε του “κουρέματος” είναι απόφαση του υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, καθορίζει την πολιτική και στον τομέα εκπληρωσης των οφειλών προς τους παρόχους υγείας. 

Επισήμανε ότι έχει στην διάθεσή του 1,53 δισ, ευρώ - εκτός του κονδυλίου για τους φαρμακοποιούς - από το 1,9 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι 30.9.2012) των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. 

Ζητήσαμε να αποδοθεί άμεσα τουλάχιστον το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιατρούς προ της εκκαθάρισης. Ο αν.υπουργός υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα μας. 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη, θεωρεί άδικο το “κούρεμα” των οφειλών προς τους ιατρούς. Η πίεση είναι συνεχής προς κάθε κατεύθυνση για τον άνω σκοπό, τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτεται από τις αμοιβές των ιατρών των ταμείων η λειτουργία των ιατρείων και των εργαστηρίων. 

Στηρίζουμε την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών καθώς και τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ από αύριο (1.2.2013) 


Για τον Π.Ι.Σ 

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας 

Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ Κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝ.Ι.ΕΟΠΥΥ. Τέλος οι ιατρικές επισκέψεις και πράξεις με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ

Ξεκίνησε σήμερα με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία η 48/ωρη, προειδοποιητική, επίσχεση παροχής ιατρικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από το σύνολο των ιατρών του οργανισμού. Οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και στην συνέχεια θα διεκδικούν, όπως έχουν δικαίωμα, την αποζημίωση τους από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Οι λόγοι που μας αναγκάζουν να προβούμε στο παραπάνω μέτρο είναι το γεγονός ότιμόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκ. ευρώ καθώς ΔΕΝ έχει αποζημιώσει ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΝΕΝΑ μήνα του 2012 !!! Επίσης χρωστά στο ιατρικό σώμα και τα διαγνωστικά κέντρα το παρακρατηθέν 10% από τις αρχές του 2012 καθώς επίσης και δεδουλευμένα χρήματα για ολόκληρο το 2011 και το ήμισυ του 2010. Σύνολο οφειλών πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ !!!

Πέραν αυτού και παρά το γεγονός ότι οι ιατροί έχουν αποστείλει υπογεγραμμένες τις συμβάσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ και ενώ έχουν πληρωθεί μερικώς για τους πρώτους μήνες του 2012, αυτός κατά παράβαση κάθε λογικής, ΔΕΝ έχει αποστείλει υπογεγραμμένο αντίγραφο των συμβάσεων αυτών προς τους ιατρούς, τακτική που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου !

Η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι είναι η πρωτοφανής απόφαση του υπουργείου υγείας να «κουρέψει» τις παλαιές οφειλές των ιατρών με το εξουθενωτικό ποσοστό του 20%

, ενώ την ίδια στιγμή, με προκλητικό τρόπο, «κουρεύει» μόνο 1% την φαρμακοβιομηχανία, 3,5% τους φαρμακοποιούς και 8% τις κλινικές.

Διεκδικούμε :

1. Άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οργανισμού για το 2012 ύψους 300 εκ. καθώς και του παρακρατηθέντος 10% επί των αμοιβών μας. Δεν είναι δυνατόν να αποτιμά την ιατρική επίσκεψη των πολιτών με 6 ευρώ καθαρά και να μην πληρώνει ούτε αυτά !

2. Αποπληρωμή όλων των παλαιών οφειλών του 2010 και 2011 στους ιατρούς, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ «κουρέμα».

3. Άμεση αποστολή υπογεγραμμένου αντίγραφου των συμβάσεών μας από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ο Νόμος, η χρηστή διοίκηση και η ηθική επιβάλλουν.

4. Ανακαθορισμό του συστήματος αμοιβών σε σχέση με το ανελαστικό κόστος και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

5. Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

8. Τέλος καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο για θέματα ΕΟΠΥΥ αν. υπουργό υγείας κ. Μ. Σαλμά να σταματήσει την προσπάθεια εκφοβισμού της ιατρικής κοινότητας και των λοιπών παρόχων υγείας !

Επιτέλους ας καταλάβει το υπουργείο υγείας ότι Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Για το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου Χ. Παπασιδέρης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ

Ρόδος 31.01.2013 

Δελτίο τύπου 

Τελικά η πολιτική είναι μεγάλη τέχνη. Πείθει τους ανθρώπους να πληρώσουν γι’ αυτά που τους κλέψανε. 

Κύριε Υπουργέ Υγείας 3 χρόνια χρωστάτε στους γιατρούς άτοκα ,φορολογημένα , χαρατσωμένα χρήματα και δεν τα δίνετε ούτε κουρεμένα. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου στηρίζει την απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σήμερα Πέμπτη 31 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) 

Η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί κορυφαία εκδήλωση διαμαρτυρίας και αντίθεσης στην πολιτική που εφαρμόζεται στα νοσοκομεία της χώρας. Διακυβεύεται η επιβίωση και η επαγγελματική αξιοπρέπεια των υγειονομικών, αλλά πρωτίστως η επιβίωση ολόκληρου του δημοσίου συστήματος υγείας. 

Οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί είναι 3 χρόνια απλήρωτοι και έχουν στηρίξει την ΠΦΥ με μεγάλο ζήλο και αυταπάρνηση ενώ έχουν κληθεί να πληρώσουν για το ίδιο χρονικό διάστημα τεράστια φορολογικά έσοδα που δεν εισέπραξαν ποτέ. 

Η μια κοροϊδία διαδέχεται την άλλη από όλα τα θεσμικά κρατικά όργανα Υπουργούς, υφυπουργούς και παρατρεχάμενους, αδιαφορώντας για την εξαθλίωση, την φυγή των γιατρών στο εξωτερικό, το κλείσιμο των ιατρείων, τις κατασχέσεις και τα συνεχή ραβασάκια που φτάνουν κάθε ημέρα χωρίς όμως κανένα να καταγράφει την αθλιότητα του αναξιόπιστου αντισυνταγματικού και τυρρανικού κράτους. 

Απαιτούμε να σταματήσει η στοχοποίηση και η διάλυση του ΕΣΥ και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Απαιτούμε: 

Να αποσυρθούν τα σφαγιαστικά οργανογράμματα των νοσοκομείων. 

Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας. 

Να μπει τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες. 

Να πληρωθούν στο ακέραιο οι άτοκες 3 χρόνων οφειλόμενες και φορολογημένες αμοιβές των ιατρών . 

Να έχουμε ως Έλληνες πολίτες και εργαζόμενοι ισότιμη μεταχείριση ως προς τους χρόνους εξόφλησης με τους άλλους παρόχους υγείας. 

Ø Κύριοι Υπουργοί, τελικά η πολιτική είναι μεγάλη τέχνη. Πείθει τους ανθρώπους να πληρώσουν γι’ αυτά που τους κλέψανε. 

Ø Κύριοι Υπουργοί, 3 χρόνια χρωστάτε στους γιατρούς χρήματα άτοκα ,φορολογημένα , χαρατσωμένα και δεν τα δίνετε ούτε κουρεμένα. 

Ø Κύριοι Υπουργοί απαιτούμε την άμεση εξόφληση όλων των οφειλών του κράτους στους λειτουργούς υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Καλούμε όλους τους ιατρούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να στηρίξουν με κάθε τρόπο όλες τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες του ιατρικού κλάδου. 

Για τον ΙΣΡ 

Ο Πρόεδρος                 Ο Γ. Γραμματέας 

Χρήστος Απ. Μαντάς      Ιωάννης Μυροφόρου