Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

O ιταλικός ΕΟΠΥΥ επιστρέφει τις κρατήσεις από τις υψηλές συντάξεις


Το Ιταλικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Inps άρχισε να επιστρέφει σήμερα ποσά τα οποία είχε παρακρατήσει από τις συντάξεις που ξεπερνούν ετησίως τις 90.000 ευρώ μεικτά, και επισημοποίησε την κατάργηση των περικοπών που επέβαλε σε αυτές.

Η απόφαση αποτελεί άμεση συνέπεια της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 6 Ιουνίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι οι περικοπές αυτές αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και ειδικότερα στην αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών. Θεωρήθηκε άδικο το ότι μόνον οι συνταξιούχοι καλούνταν να καταβάλουν μέρος του εισοδήματός τους. Ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί, στο παρελθόν, και υπέρ διευθυντικών στελεχών και ανωτέρων υπαλλήλων του ιταλικού δημοσίου.

Οι περικοπές αυτές είχαν οδηγήσει στην παρακράτηση, από την 1η Αυγούστου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014, του 5% των συντάξεων από 90.000 μέχρι 150.000 ευρώ το χρόνο, του 10% για τις συντάξεις από 150.000 μέχρι 200.000 ευρώ και του 15% για όσες υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ ετησίως.

Το ύψος της «έκτακτης στήριξης των ταμείων του υπουργείου οικονομικών της Ρώμης», άγγιζε τα 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς αυτή η χώρα σπεύδει να επιστρέψει χρήματα στους πλούσιους ενώ η απάντηση, για όσους έχουν ανάγκη –για τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νέους– είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά», τόνισε σε ανακοίνωση του το συνδικάτο Cgil.

«Στην χώρα μας οι πλούσιοι τελικά δεν κλαίνε. Γιατί το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο όταν ανεστάλησαν για δυο χρόνια, οι αυξήσεις των συντάξεων που ξεπερνούν μηνιαίως τα 1.200 ευρώ;» προστέθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ιταλικό κεντροαριστερό συνδικάτο.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου