Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ο ΙΣΑ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να τροποποιηθεί η εφαρμογή του συστήματος ICD-10 για την εύρυθμη λειτουργία του


Στις 9/7/2013 συνεδρίασε στα γραφεία του ΙΣΑ η επιτροπή και η ομάδα εργασίας του ΙΣΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή ήταν η πορεία της λειτουργίας του e-prescription και η εφαρμογή του ICD-10 και ελήφθησαν οι κάτωθι αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν από τον ΕΟΠΥΥ, για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Πρέπει λοιπόν:

Α) Να δημιουργηθεί portal το οποίο θα φιλοξενεί τα μητρώα ιατρικών πράξεων-εξετάσεων και μητρώο διαγνώσεων παθήσεων βάσει και του ICD-10, στο οποίο θα μπορεί να ανατρέχει ο ιατρός, ώστε να λάβει γνώση της τελευταίας επικαιροποιημένης έκδοσης του. Παράλληλα να δίνεται η δυνατότητα συνεχούς διαβούλευσης, σχολιασμού και ανταλλαγής απόψεων για βελτίωση των ανωτέρω μητρώων.

Β) Να υπάρχει η δυνατότητα λέξεων κλειδιών, με τα οποία να ανευρίσκονται οι παθήσεις και οι Ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις για να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία αναζήτησης, ιδίως όταν δεν πρόκειται για συχνές εξετάσεις, που δεν γράφουν οι ιατροί.

Γ) Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ύστερα από την παρέμβαση του ΙΣΑ επιτράπηκε ως ήταν επιστημονικά ορθό η πρόσβαση στο σύστημα e-prescription και των εργαστηριακών ιατρών για ενημέρωση τους. Ενόψει τούτου πρέπει να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση και να δοθούν οδηγίες υλοποίησης προς τους εργαστηριακούς ιατρούς.

Δ) Να γίνεται η εκτέλεση των ιατρικών πράξεων από το e-prescription και να μην χρειάζεται να ανατρέχει ο ιατρός σε δύο συστήματα (e-prescription και e-dapy), να εφαρμοστεί δηλαδή η διαλειτουργικότητα, η οποία να επεκταθεί και στα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα των ιατρών, πολυϊατρείων, εργαστηρίων.

Ε) Το e-dapy να παραμείνει σύστημα εκκαθάρισης οικονομικών απαιτήσεων.

ΣΤ) Να μην είναι υποχρεωτική η εκτύπωση της ονοματολογίας του ICD-10 και της παθήσεως περιγραφικά στην εκτύπωση της συνταγής και αυτό διότι πολλές φορές η διάγνωση, που αντιστοιχεί στο ICD-10 δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις στον ασθενή ή και στο συγγενικό περιβάλλον του ασθενούς, όπως π.χ όταν ο ασθενής ή το συγγενικό περιβάλλον του ενημερώνεται από την συνταγή ότι πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, οξυτενή κονδυλώματα κ.λ.π. Προτείνεται λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα στον ιατρό να αποφασίζει σύμφωνα με την επιστημονική του γνώμη, αν πρέπει να εκτυπώνεται περιγραφικά η διάγνωση και το ICD-10 και αν ο ιατρός κρίνει ότι δεν πρέπει να εκτυπωθεί να παραμένει η περιγραφή της παθήσεως μόνο στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό προφυλάσσονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό απόρρητο του ασθενούς από την πιθανή εκ λάθους ή κακόβουλη κοινοποίηση τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου