Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΟΠΥΥ: EINAI ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ…….

Προς τους κ.κ. Υπουργό Υγείας & Κ.Α. & Πρόεδρο-Αντιπροέδρους Ε.Ο.Π.Υ.Υ

Δημήτρης Ν.Πατσάκης,1.7.13

Η τεκμηρίωση της «ειλικρίνειας» σε ό,τι αφορά στην εκκαθάριση των λογαριασμών των παρόχων ιατρικών υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των άλλων εκτός αυτού φορέων ασφάλισης περίθαλψης, είναι σχετικά ευχερής, για όποιον θέλει –πραγματικά- και δεν αρκείται μόνον σε διαπιστώσεις και επαπειλούμενα μέτρα οριζόντιας εφαρμογής.

Αφορμής δοθείσης από την δήλωση των «αρμοδίων» για την κάλυψη του ανοίγματος που προκύπτει από την εκτός ορίων υπέρβαση των προϋπολογισμένων δαπανών σε πλήθος εξετάσεων και διαγνωστικών πράξεων, μέσω «claw-back» στο σύνολο των παρόχων, η πρόταση έχει ως ακολούθως:

-Καταγραφή του συνόλου των συστημάτων κάθε παρόχου (αναλυτικά ανά σημείο και όχι ανά πάροχο)

-Δυνατότητα (αναλυτή, τομογράφου, υπερηχογράφου κ.ά) σε ωριαία βάση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, την ηλικία του κ.τ.λ.

-Υποχρέωση αναφοράς σε εβδομαδιαία βάση:

-e-ΔΑΠΥ

-Ωραρίου λειτουργίας μονάδας

-Παραβολή εκτελεσθέντων παραπεμπτικών με αντίστοιχη παρελθούσα περίοδο

-Παραβολή συνολικής εκκαθάρισης με αντίστοιχη π.χ. περυσινή

κ.τ.λ.

Υπενθυμίζω πως, σε ανάλογες περιπτώσεις, (π.χ. καύσιμα κινήσεως σε Ο.Τ.Α) τα «ποντίκια» αποκαλύφθηκαν με την παράλληλη αναφορά των οχηματοχιλιομέτρων που καταγράφονται ανά όχημα.

Η λαϊκή σοφία έχει συνοψίσει την σχετική «αδυναμία» ελέγχου με το «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει.....». Όσοι λοιπόν φιλοδοξούν να αποδείξουν την ικανότητα και την σχετικότητά τους με το αντικείμενο (διοικήσεις, στελέχη κ.ά. εμπλεκόμενοι), καλούνται να επιχειρηματολογήσουν περί του εφαρμοστέου της πρότασης. Ειδάλλως, τα συνθήματα «κτυπήστε την διαφθορά» ακούγονται ως «κύμβαλα αλαλάζοντα».

Φυσικά, κάθε λόγος περί «μεγάλου αδελφού» και σχετικών φαιδροτήτων που έχουμε συνηθίσει, στερείται παντελώς σοβαρότητος. Από την στιγμή που δεν έχουμε αυτό-συμμορφωθεί, ακόμη και τώρα, η τεκμηρίωση επιβάλλεται, φυσικά με στοιχεία. Όσο ο συντάκτης υπερασπίζεται το δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα τόσο περισσότερο δικαιούται να τονίζει την υποχρέωση του ελέγχου και του ενδεχόμενου αυστηρού κολασμού των «ξύπνιων» (εκτός και εντός των ταμείων).

Οι συνδικαλιστικές θέσεις της Ομοσπονδίας Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) είναι ιδιαίτερα σαφείς: 

1. Χτυπήστε την προκλητή ζήτηση.

2. Εφαρμογή plafond σύμφωνα με τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ ιδιαίτερα στις εξετάσεις που χειρίζονται ιοντίζουσα ακτινοβολία, συμβάλλοντας στην ελάττωση της έκθεσης του πληθυσμού.

3. Επαναφορά του κλιμακούμενου rebate στο τζίρο των διαγνωστικών μονάδων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί και –κυρίως- να αποφασίσει ότι η διάσωση του οργανισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανεύρεση των τίμιων συνεργατών και αποπομπή εκείνων που εκτελούν κατά συρροή παραβάσεις, λειτουργώντας ως χάκερς του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. 

Η εφαρμογή του claw back μετά γιορτής αποτελεί επαίσχυντη επιβράβευση των «παραβατών» και τιμωρία των «τιμίων» συνεργατών, που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό. Τέλος η επιβολή μεγάλης έκπτωσης (σύμφωνα με δημοσίευμα στο 40%) αποτελεί καίριο πλήγμα στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών των ιδιωτικών εργαστηριακών μονάδων που εργάζονται με μέσο κέρδος που δεν υπερβαίνει το 18%. 

Η ενδεχόμενη επί δικαίων και αδίκων περικοπή εξοφλητέων οφειλών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε παραγωγή προκλητής –και προκλητικής- ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου