Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Έσχατη λύση το clawback - ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ- Αναδρομικοί έλεγχοι και rebate για την υπέρβαση δαπανών του ΕΟΠΥΥ

Αναδρομικοί έλεγχοι και rebate για την υπέρβαση δαπανών του ΕΟΠΥΥΑθήνα

Με εξαιρετικά αρνητικό ρυθμό εξελίσσονται τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και προανήγγειλε την εφαρμογή τριών μέτρων. Παράλληλα, προειδοποίησε με διακοπής της σύμβασης για όσους παρόχους υγείας αποφασίσουν επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τις πρόσφατες επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την τρόικα διαπιστώθηκε υπέρβαση δαπανών του ΕΟΠΥΥ στους κωδικούς που αναφέρονταν στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να ζητούν επιπλέον μέτρα για την κάλυψη τους. 

Σύμφωνα με τον κ.Γεωργιάδη, αυτό θα επιτευχθεί αρχικά με την ανάθεση σε ιδιώτες αναδρομικού ελέγχου από 1ης Ιανουαρίου του 2013 όλων των δαπανών που χρεώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

«Το μέτρο αυτό στόχο έχει να ξεχωρίσει εκείνους που κάνανε διπλές χρεώσεις, παρατεταμένες νοσηλείες, προκλητή ζήτηση εξετάσεων κ.λπ.. Αυτοί θα είναι που θα πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος της υπέρβασης των δαπανών και εκτιμούμε ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε μείωση 25% των δαπανών για τους δύο αυτούς τομείς», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Το δεύτερο βήμα είναι το αναδρομικό κλιμακούμενο rebate, που το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι «θα επιφέρει μια σχετική ελάφρυνση αυτών που είναι στο χαμηλό όριο του τζίρου», ανέφερε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως «αν τα δύο αυτά μέτρα εφαρμοστούν και εξακολουθήσουμε να έχουμε υπέρβαση δαπάνης, τότε για το ποσοστό της υπέρβασης θα υπάρξει οριζόντιο clawback», το οποίο μετατρέπει σε κλειστούς τους προϋπολογισμούς για τους δύο συγκεκριμένους κωδικούς (ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα). Σε κάθε περίπτωση, καθιερώνεται μηχανισμός ελέγχου της πορείας των δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανά μήνα, για την οποία θα ενημερώνεται και η Βουλή. 

Ο κ.Γεωργιάδης επανέλαβε την «σκληρή» προειδοποίηση διακοπής της σύμβασης για όσους απαντήσουν με επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ και ανακοίνωσε ότι, στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί «θα φροντίσει να μην μπορεί ο πάροχος να συνάψει σύμβαση για μια δεκαετία».

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους θα γίνουν έλεγχοι. Θά γίνουν όμως πραγματικοί ; και επί της ουσίας που είναι η προκλητή και κατευθυνόμενη ζήτηση Διατηρώ τις αμφιβολίες μου.
    Η απαγόρευση της επίσχεσης προφανώς εντάσεται στα μέτρα εκδημοκρατισμού , ελευθερίας της έκφρασης και της κατοχύρωσης των διακαιωμάτων των πολιτώ.
    Η διοίκηση θα καθυστερεί μερικά τέρμηνα την πληρωμή και εμεις δεν θα έχουμε όπλο για διαμαρτυρία.
    Τις ομαδικές διακοπές μπορεί να μας τις απαγορέψει ;
    Λεωνίδας Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή