Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ CLAW BACK

Πειραιάς,15-7-2013 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ 

Η γνωστή τακτική ότι το «ταμείο είναι μείον» δεν είμαστε διατεθειμένοι πλέον άλλο να ανεχθούμε ως Ιατρική Κοινότητα και να μείνουν απλήρωτοι οι γιατροί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με αποφάσεις που νομοθετούνται μετά από εξάμηνο που έχουν ήδη παρασχεθεί οι υπηρεσίες υγείας.

Η Νομοθετική ρύθμιση της εφαρμογής του clawback στις εργαστηριακές εξετάσεις από 1-1-2013 από το πρώτο ευρώ, που καλείται να πληρώσει ο επιστήμονας-εργαστηριακός ιατρός- καταρχήν θεωρούμε ότι είναι μια επιπλέον έκτακτη φορολόγηση 40% επί ακαθαρίστων, όταν το πραγματικό λειτουργικό κόστος των εξετάσεων υπερβαίνει το 75%.

Το θέμα αυτό εάν περάσει και θεσμοθετηθεί δίνει την δυνατότητα στο εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών να βρίσκει χρήματα εφαρμόζοντας τέτοιες πολιτικές κάθε φορά που θα του το ζητήσουν.

Η εφαρμογή του clawback θα οδηγήσει δεκάδες εργαστηριακούς ιατρούς να μείνουν άνεργοι ή ως «Ιφιγένειες» να θυσιαστούν για να γίνει η είσοδος μεγάλων Διαγνωστικών Αλυσίδων του Εξωτερικού, τους δε Έλληνες Πολίτες να ταλαιπωρούνται αναζητώντας αξιόπιστες υπηρεσίες και αξιοπρεπείς συνθήκες παροχής περίθαλψης.

Ας καταλάβουν όλοι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό ανά κωδικό παροχών, που η Νομοθετική Ρύθμιση στο Πολυνομοσχέδιο εάν ψηφιστεί και ισχύσει θα χρησιμοποιείται συνεχώς βάσει «των επιθυμιών» και αναγκών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να βρίσκουν πηγή ανάληψης εσόδων.

1. Ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας να εφαρμόσουν το πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις, το οποίο θα είχε περισώσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

2. Θα ζητήσουμε ευθύνες γιατί τα τρία χρόνια τώρα που το έχουμε αιτιολογημένα ζητήσει, δεν έχει εφαρμοστεί.

3. Ζητάμε από τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην ψηφίσουν το εκβιαστικό μέτρο του αναδρομικού κουρέματος-φορολόγηση εξετάσεων που έχουν εκτελεστεί ήδη και έχουν πληρώσει οι ιατροί αναλώσιμα και υπηρεσίες.

4. Εφόσον ψηφιστεί γνωστοποιούμε ότι θα προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την αντισυνταγματική αναδρομική από 1-1-2013 εφαρμογή του.

5. Η ιατρική κοινότητα αρκετά έχει συνεισφέρει ως σήμερα που είναι απλήρωτο για υπηρεσίες που έγιναν το 2009 και μετά, άλλο δεν μπορεί να προσφέρει.

Αδιέξοδα συνεχώς δημιουργούνται, οι ενοχές μας εξαντλήθηκαν, οι σύμβουλοι που εισηγούνται τέτοιες λύσεις είναι εκτός πραγματικότητας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ    ΣΑΡΩΦ ΠΑΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου