Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σύγκρουση κυβέρνησης με ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα για το claw back

Σε πλήρη και ολοσχερή επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προσανατολίζονται ιατρεία, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα εξαιτίας του υποχρεωτικού και αναδρομικού από 1ης Ιανουαρίου 2013 «κουρέματος» των οφειλών του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, το «κούρεμα» που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο με την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής του ποσού που υπερβαίνει την προϋπολογισθείσα δαπάνη (claw back) φθάνει και το 100% των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους.

Η Ένωση υποστηρίζει μάλιστα ότι το συγκεκριμένο μέτρο βάζει «λουκέτο» στα μισά ιατρεία, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα και δημιουργεί 20.000 νέους ανέργους.

Όπως εξηγεί η Ένωση, το σχέδιο νόμου προβλέπει «αναδρομικά από 1/1/2013, 100% κούρεμα των παρόχων που δεν έχουν υποβάλει δαπάνες εντός 20 ημερών από την λήξη έκαστου ημερολογιακού μήνα». Ακόμα και για όσους κατέθεσαν εντός του ορίου των 20 ημερών, το νομοσχέδιο ορίζει «κούρεμα» 40% των ήδη εκτελεσθέντων υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

«Το κούρεμα αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά που επιβάλλεται στους ιατρούς και στα εργαστήρια», υπογραμμίζει η Ένωση προσθέτοντας ότι: «η παραπάνω ενέργεια είναι πρωτοφανούς σκληρότητας καθώς δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πολιτισμένο κόσμο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής σε υπηρεσίες που έχουν ήδη εκτελεσθεί με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού!».

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, καλεί τον υπουργό Υγείας σε άμεση συνάντηση προκειμένου να αναζητηθούν οι απαραίτητες λύσεις στο χρηματοδοτικό κενό του ΕΟΠΥΥ και προειδοποιεί πως «θα καταρρεύσουν άμεσα οι περισσότερες ιδιωτικές δομές υγείας με αποτέλεσμα μεγάλα στρώματα του πληθυσμού να μείνουν ακάλυπτα από στοιχειώδεις υπηρεσίες».

Την έντονη αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο εκφράζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και «καλεί τους γιατρούς όλης της χώρας να αντιδράσουν με κάθε τρόπο».  HMEΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου