Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ανησυχία για την τύχη των Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων


Ανησυχία για την τύχη των Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων

Τον κίνδυνο να οδηγηθούν τα Διαγνωστικά Κέντρα / Εργαστήρια και οι Ιδιωτικές Κλινικές σε χρεοκοπία και κλείσιμο με ότι αυτό συνεπάγεται επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων.

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Υγείας από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων επισημάνει ‘κάποιες αλήθειες και αφετέρου να σας προτείνουμε δίκαιες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, που αν δεν υιοθετηθούν θα οδηγήσουν τα Διαγνωστικά Κέντρα / Εργαστήρια και τις Ιδιωτικές Κλινικές σε χρεοκοπία και κλείσιμο αυτών των ιατρικών μονάδων με ότι αυτό συνεπάγεται’. Η επιστολή έχει ως εξής.

'Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στην πρόσφατη συνάντησή μας, κατά τη διάρκεια της οποίας μας ανακοινώσατε ότι θα προτείνετε στην τρόικα το μέτρο της αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (claw back) για να καλύψετε τον εκτροχιασμό των δαπανών που παρουσιάζεται στους κωδικούς των Διαγνωστικών Κέντρων / Εργαστηρίων (παρακλινικές εξετάσεις) και των Ιδιωτικών Κλινικών (νοσήλια) και που εσείς ο ίδιος το χαρακτηρίσατε ως άδικο μέτρο αλλά αναγκαίο για την συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας από τους δανειστές (τρόικα), οφείλουμε αφενός μεν να σας επισημάνουμε κάποιες αλήθειες και αφετέρου να σας προτείνουμε δίκαιες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, που αν δεν υιοθετηθούν θα οδηγήσουν τα Διαγνωστικά Κέντρα / Εργαστήρια και τις Ιδιωτικές Κλινικές σε χρεοκοπία και κλείσιμο αυτών των ιατρικών μονάδων με ότι αυτό συνεπάγεται (αύξηση της ανεργίας, απώλεια φορολογικών εσόδων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κ.α.).

Η πρώτη αλήθεια είναι ότι τα Διαγνωστικά Κέντρα / Εργαστήρια δεν συνταγογραφούν αυτές τις εξετάσεις τις οποίες εκτελούν, αλλά είναι υποχρεωμένα να εξυπηρετήσουν τον ασφαλισμένο που προσέρχεται στις εγκαταστάσεις τους εκτελώντας το παραπεμπτικό που έχει υπογράψει ο κλινικός ιατρός.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι στον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το 2013, το ποσό που αναλογεί ετησίως για τη διενέργεια των παρακλινικών εξετάσεων 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, είναι μόλις 300 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ιατρικών πράξεων, δηλαδή το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όταν για το φάρμακο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 55% και όταν το ποσό που δαπανήθηκε μόνο για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) το 2010 για παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, ήταν 352 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη αλήθεια είναι ότι, οι τιμές των περισσοτέρων εργαστηριακών εξετάσεων είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του έτους 1991, δηλαδή 22 και πλέον χρόνια και σαν να μην έφθανε αυτή η κατάφορη αδικία, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καταρχήν επέβαλε τεμαχειακές εκπτώσεις και από την αρχή του τρέχοντος έτους ενεργώντας αντισυμβατικά, καθιέρωσε νέες ασφαλιστικές τιμές μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε πολλές εξετάσεις ακόμη περισσότερο τις τιμές του κρατικού τιμοκαταλόγου του 1991.

Η τέταρτη αλήθεια είναι ότι, όσες από τις εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται στις κρατικές υποδομές (πρώην Ι.Κ.Α. και εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων), πέραν της χαμηλότερης ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών (εγκαταστάσεις, χρόνος εξυπηρέτησης του ασφαλισμένου, χρόνος παράδοσης αποτελεσμάτων, κ.α.) κοστίζουν από 3 έως 5 φορές ακριβότερα απ’ ότι στις κατά πολύ ποιοτικότερες ιδιωτικές υποδομές μας.

Αλήθεια πέμπτη είναι ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά ακόμη και σήμερα (σε εποχή Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ο χρόνος εξόφλησης των διενεργηθεισών εξετάσεων κυμαίνεται από 7 μήνες σήμερα, έως και 30 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις ασφαλιστικών φορέων στην προ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εποχή, γι’ αυτό και έχουν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που φθάνουν ακόμη μέχρι και το έτος 2007.

Αυτές είναι οι πιο τρανταχτές από τις αλήθειες (γιατί υπάρχουν και άλλες θεσμικού κυρίως χαρακτήρα που δυσκολεύουν την λειτουργία των Διαγνωστικών Κέντρων και αυξάνουν το κόστος λειτουργίας τους) που με αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο αναδεικνύουν το έγκλημα που πάει να γίνει εις βάρος ενός κλάδου, του κλάδο των Διαγνωστικών Κέντρων / Εργαστηρίων, που εξυπηρετεί γρήγορα και αξιόπιστα εκατομμύρια πολίτες ετησίως, φορτώνοντας στις πλάτες του όλα τα βάρη που προέρχονται από την ανικανότητα, την αδιαφορία αλλά και την σκοπιμότητα όλων των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας κυρίως, αλλά και των Διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Στο δια ταύτα όμως, διότι ο καταγγελτικός λόγος μόνο δεν αξίζει πολλά εάν δεν συνοδεύεται από δίκαιες και εφαρμόσιμες προτάσεις, που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα που η άφρων, ιδιοτελής και υποκριτική συμπεριφορά όλων μας, έφεραν το σύστημα υγείας αλλά και την πατρίδα μας στην χρεοκοπία.

Πρώτη ενέργεια, η άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσει η αιμορραγία των λιγοστών πόρων που διατίθενται πλέον για την υγεία και αυτά είναι:

Α) Πλήρης μηχανογράφηση όλου του συστήματος υγείας, καθημερινός ηλεκτρονικός έλεγχος των ακριβών εξετάσεων και λεπτομερής – συστηματικός έλεγχος όλων των διαδικασιών που διενεργούνται μέσα σ’ αυτό το σύστημα κάθε μήνα.

Β) Καθιέρωση και εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Γ) Ξεκάθαρες και σαφείς συμβάσεις με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας που το επιθυμούν και οι οποίοι διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Δ) Επιβολή αυστηρών ποινών σε όποιον παραβαίνει τους συμφωνηθέντες κανόνες και από τα δύο μέρη.

Ε) Σταθερές και ταυτόχρονες ημερομηνίες πληρωμών όλων των παρόχων που συνεργάζονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ισότιμη μεταχείριση).

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της υπέρβασης των δαπανών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και για να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις που δυστυχώς αποκτήσαμε, με ευθύνη όσων κυβέρνησαν την πατρίδα, τα χρήματα αυτά θα ανευρεθούν από την πραγματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία θα πρέπει να έλθει στο επίπεδό των 2,4 δις ευρώ που είναι και η μνημονιακή υποχρέωση μας και τα 385 εκ. ευρώ υπέρβασης του προϋπολογισμού για το φάρμακο που επιτηδείως αποκρύπτονταν από την προηγούμενη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να δοθούν σε όποιον κωδικό έχει ξεφύγει και η υπόλοιπη υπέρβαση εάν και εφόσον δημιουργηθεί, να κατανεμηθεί σ’ όλους τους παρόχους ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στις συνολικές δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του προσωπικού του Οργανισμού.

Τέλος, εάν υπάρξει ανάγκη ιδιαίτερης παρέμβασης για να κρατηθεί ο προϋπολογισμός των παρακλινικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων εντός των ορίων του, έστω και του ελλιπέστατου προϋπολογισμού που έχει υπογραφεί για το τρέχον έτος, υπάρχει ο πλέον δίκαιος τρόπος εφαρμογής ενός συστήματος claw back που μετράει το οικονομικό βάρος κάθε παραπεμπτικού στο σύνολο των παραπεμπτικών που έχουν παραχθεί ανά μήνα, για κάθε κατηγορία εξετάσεων και κάθε υπέρβαση από τον μέσον όρο όλων των παρόχων θα περικόπτεται ξεκινώντας από τις υψηλότερες υπερβάσεις που έχουν διαπιστωθεί, μέτρο που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί μέσω της ηλεκτρονικής καταχώρισης όλων των παρόχων στο e-ΔΑΠΥ και για το οποίο είμαστε πρόθυμοι να σας δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες από κοντά.   ΙΑΤRONET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου