Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ανδρέας Καρταπάνης: 'Έβαλαν σε κωδικό του ΕΟΠΥΥ για κλινικές, δαπάνες δημοσίων νοσοκομείων΄!


Ανδρέας Καρταπάνης: 'Έβαλαν σε κωδικό του ΕΟΠΥΥ για κλινικές, δαπάνες δημοσίων νοσοκομείων΄!

Την αποκάλυψη κάνει στο Iatronet.gr ο γενικός διευθυντής του Ομίλου 'Υγεία' και πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Ανδρέας Καρταπάνης, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη ζητηθεί διευκρινίσεις από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας.

Σοβαρή καταγγελία ότι σε κωδικό του ΕΟΠΥΥ για δαπάνες ιδιωτικών κλινικών έχουν μπει δαπάνες δημοσίων νοσοκομείων, έχει φτάσει στον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Την αποκάλυψη κάνει στο Iatronet.gr ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Ανδρέας Καρταπάνης, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη ζητηθεί διευκρινίσεις από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρταπάνη, ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι επιθέσεις στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας και να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της στα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον ΕΟΠΥΥ:

'Ο προϋπολογισμός του 2013 καλύπτει μόνο το 60% των πραγματικών αναγκών του Οργανισμού. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε εμείς το υπόλοιπο 40%'.

Έντονες είναι οι ενστάσεις του και για την προωθούμενη αυτόματη επιστροφή (claw back ) που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις δαπάνες ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων:

'Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει claw back σε υπηρεσίες. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σε υλικά και σε εθνικό επίπεδο, όπως συνέβη με τα φάρμακα.

Να πει, δηλαδή, η πολιτεία: Είχα προϋπολογίσει 100 ευρώ για τα φάρμακα. Το κόστος πήγε στα 101, άρα θα μού επιστρέψετε 1 ευρώ'.

Ο κ. Καρταπάνης υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ έχουν προκληθεί από τις βίαιες μειώσεις των προϋπολογισμών του Οργανισμού:

'Η εξίσωση που μας βάζουν δεν μπορεί να λυθεί. Το 2011, ο προϋπολογισμός για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας τεσσάρων από τα Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, ήταν 750 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2012, το κονδύλι μειώθηκε στα 490 εκατομμύρια και ενώ προστέθηκαν στον ΕΟΠΥΥ όλα τα Ταμεία.

Φέτος, προτίθενται να πληρώσουν για τις ίδιες υπηρεσίες 312 εκατομμύρια. Πώς μπορεί να λυθεί μαθηματικά αυτή η εξίσωση; Δεν μπορώ να καταλάβω'...

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ ανακοινώνει ότι ο Σύνδεσμος εξετάζει και το ενδεχόμενο να προσβάλει νομικά τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Θεωρεί, ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να λυθεί στα δικαστήρια, αλλά να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πολιτεία:

'Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα αναγκαστούμε να διακόψουμε την παροχή υπηρεσιών στον ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός, εξάλλου, είναι αυτός ο οποίος παραβίασε πρώτος και αρκετές φορές τη σύμβαση που είχαμε υπογράψει.

Όλες οι αλλαγές στις οποίες προβαίνει είναι σε βάρος μας. Η υπαιτιότητα είναι δική του'.

Δημήτρης Καραγιώργος - IATRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου