Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ιδιώτες ελεγκτές σε ΕΟΠΥΥ - νοσοκομεία

Βενιζέλος Βασ. - ΑΥΓΗ
Ιδιωτικές εταιρείες θα ελέγχουν τους γιατρούς για τον χρόνο νοσηλείας και τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών

Μία πολύ αρνητική έκπληξη επεφύλασσε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των γερμανικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, των γερμανικών DRG's, στο ΕΣΥ. Αρνητική έκπληξη η οποία δείχνει ότι η χώρα οδεύει σε πολύ "σκληρές" καταστάσεις στον χώρο του δημοσίου συστήματος Υγείας, πάντα με "εργαλεία" τον έλεγχο και τη συγκράτηση των σχετικών δημοσίων δαπανών, αλλά και τη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ με επικινδύνως "αυστηρά" ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Με επικινδύνως "αυστηρά" ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα χρηματοδοτούνται και θα λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία...

Μιλώντας, λοιπόν, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και επικαλούμενος το βρετανικό σύστημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα προσληφθούν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα ελέγχουν την "ορθή" εφαρμογή των γερμανικών DRG's, δηλαδή της δημόσιας χρηματοδότησης των ιδρυμάτων βάσει των διαγνώσεων, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο ιδιώτης εντεταλμένος ελεγκτής θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο του χρόνου νοσηλείας και της παρεχόμενης φαρμακευτικής αγωγής για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή, ενώ ο θεράπων ιατρός θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει τη δική του σχετική πρόταση, η οποία, μόνον εάν θεωρηθεί ως τεκμηριωμένη πλήρως, θα μπορεί να γίνεται δεκτή από τον ιδιώτη εντεταλμένο ελεγκτή...
Κέντρα Υγείας τα μικρά νοσοκομεία με χαμηλή πληρότητα!

Την ίδια στιγμή, σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου θα μετατραπούν με ταχείες διαδικασίες σειρά μικρών νοσοκομείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες το πρωί στο Mega ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι όσα νοσοκομεία του ΕΣΥ εμφανίζουν σταθερά χαμηλή πληρότητα δεν θα κλείσουν, αλλά θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, ενώ το "πλεονάζον" προσωπικό από αυτά θα μετακινείται στα όμορα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν έτσι οι πολύ σοβαρές ελλείψεις προσωπικού οι οποίες τα πλήττουν.

Σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Υγείας, τέτοια μικρά νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο είναι το "Σπηλιωπούλειο", το Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα", η "Πολυκλινική" και το "Πατησίων", ενώ η "Παμμακάριστος" φαίνεται ότι θα διασωθεί οριστικά εξαιτίας του ειδικού νομικού καθεστώτος το οποίο διέπει το νοσοκομείο ως προς την ιδιοκτησία του.
ΠΙΣ: Αντίσταση στην ανθρωπιστική κρίση

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, την οποία στηρίζει, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει μεταξύ άλλων:

"To πολυνομοσχέδιο καταστρέφει τα μικρά και τα μεσαία ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια με το clawback που επιβάλει. Η εφαρμογή του μέτρου ακόμη και στο Άσυλο Ανιάτων ασθενών θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κατάκοιτοι ασθενείς να βρεθούν στον δρόμο, ενώ, την ίδια στιγμή, επιβάλλει αστυνομικά μέτρα στους γιατρούς, με το ποινολόγιο, και καταργεί κάθε έννοια χρηστής, δημοκρατικής και έννομης διοίκησης. Τέτοιου είδους πολιτικές, στο όνομα των προαπαιτούμενων μέτρων για τη δανειακή σύμβαση, καταστρέφουν κάθε ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, εξαθλιώνουν ανθρώπους, επιτείνουν την ανθρωπιστική κρίση και οδηγούν τους πολίτες και ολόκληρη την κοινωνία σε ψυχολογικό θάνατο".
Αντιπρόταση των φαρμακοποιών για το ποσοστό κέρδους

Εξάλλου, έτοιμη αντιπρόταση φαίνεται ότι έχουν ήδη διαμορφώσει οι φαρμακοποιοί έναντι της νέας απαίτησης της τρόικας για περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους του κλάδου στο 15%, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Με δεδομένο ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ έχουν "γονατίσει" οικονομικά εξαιτίας της αποκλειστικής από αυτά χορήγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ), οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναμένεται να εισηγηθούν, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της "Αυγής", η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους να επανέλθει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ιδιωτικών φαρμακείων, αλλά με αισθητά μειωμένο ποσοστό κέρδους για αυτά, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει αντικειμενικά τη νέα πτώση στο γενικό ποσοστό κέρδους του κλάδου, την οποία απαιτεί η τρόικα.

Έτσι, με την διαφαινόμενη αντιπρόταση των φαρμακοποιών, και το γενικό ποσοστό κέρδους του κλάδου μειώνεται περαιτέρω, και το εισόδημα του κλάδου αυξάνει, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αντιπρόταση δεν φαίνεται να βρίσκει τη συναίνεση του συνόλου των συνδικαλιστών του κλάδου.

Σημειώνεται ότι με τη διαφαινόμενη αντιπρόταση των φαρμακοποιών συμφωνούν επίσης οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς, εάν τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας, τότε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα εξοφλούνται για αυτά σε χρόνους ΕΟΠΥΥ το πολύ, δηλαδή σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών, και όχι σε χρόνους δημοσίων νοσοκομείων, δηλαδή σε χρονικό διάστημα αρκετών... ετών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου