Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854

Αθήνα 07/07/2013 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας
κ.Γεωργιάδη Άδωνη

ΘΕΜΑ: ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας δηλώσεις σας που αφορούν <κούρεμα> των οφειλόμενων δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας και ιδίως διαγνωστικά κέντρα. Τα παραπάνω δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα και κούρεμμα έως και 40%. Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ιατρούς ανεξάρτητα εάν αναφέρονται μόνο σε διαγνωστικά κέντρα, δεδομένου ότι σε αυτά εργάζονται ιατροί που πληρώνονται με ποσοστό ανάλογα με τις εξετάσεις που διενεργούν και που φυσικά εφόσον υπάρχει κούρεμα θα συμπαρασύρει και αυτούς. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν ότι στον κωδικό διαγνωστικά κέντρα στον οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις σας θα γίνει το <κούρεμα>, υπάγονται και πολλά μικρά πολυϊατρεία ή ιατρικές εταιρείες, δηλαδή μικρές συμπράξεις ιατρών (κλινικών και εργαστηριακών) υπό εταιρική μορφή που γίνονται για να ελαττωθεί το δυσβάστακτο πλέον κόστος λειτουργίας. Επίσης στον ίδιο κωδικό υπάγονται και από τον ίδιο πληρώνονται και εργαστήρια που λειτουργούν ως φυσικά πρόσωπα αλλά και ιατροί που εκτελούν ιατρικές πράξεις όπως καρδιολόγοι και άλλες ειδικότητες και οι οποίοι φυσικά θα υποστούν το ίδιο <κούρεμα>. 

Το οποιοδήποτε λοιπόν <κούρεμα> ουσιαστικά θα πλήξει τον μέσο ιατρό του οποίου η επιβίωση καθίσταται αδύνατη. Θα πρέπει επίσης να σας επισημάνουμε ότι η αναδρομικότητα τις ισχύς του μέτρου από 1/1/2013 δημιουργεί και άλλο περαιτέρω πλήγμα δεδομένου ότι αυτές οι εξετάσεις έχουν γίνει και έχει πληρωθεί το ανάλογο κόστος. Σημειωτέον ότι για τα εισόδήματα αυτά έχουν κοπεί φορολογικά παραστατικά και έχουν αποδοθεί οι προβλεπόμενοι φόροι, για όσα οφείλονται από το 2012.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν οι ιατροί και τα μικρά πολυϊατρεία να σηκώσουν τέτοιο βάρος και θα οδηγηθούν στον αφανισμό με απρόβλεπτες κοινωνικές αναταραχές. Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα είμαστε στη διάθεσή σας για εποικοδομητικό διάλογο για να βρούμε λύσεις και να αναλάβει ο καθένας το βάρος που του αναλογεί, για να συνεισφέρουμε ανάλογα με τις δυνατότητες μας και εισοδηματικά κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν όμως να βλέπουμε όλα τα στελέχη της Πολιτείας και των οργανισμών να πληρώνονται στην ώρα τους και εμείς να είμαστε 3 χρόνια απληρωτοι, με αδυναμία λόγω γραφειοκρατείας της Πολιτείας παρά τις υποσχέσεις, να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ λέει ότι υπάρχουν τα λεφτά και την ίδια στιγμή να μην γίνονται συμψηφισμοί, αλλά αντίθετα οι τράπεζες, η εφορία και το ΙΚΑ να προχωρούν σε κατασχέσεις και να επιβάλλουν τόκους σε καθυστερημένες οφειλές έως 18-20%, ενώ η Πολιτεία να μας τα χρωστάει και να μας τα δίνει (όταν τα δίνει) άτοκα.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας

Φώτης Πατσουράκος           Δημόπουλος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου