Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΕΟΠΥΥ: 'Σκληρές' προτάσεις στο τραπέζι για κλινικές - διαγνωστικά κέντρα


ΕΟΠΥΥ: 'Σκληρές' προτάσεις στο τραπέζι για κλινικές - διαγνωστικά κέντρα

Ορυμαγδό μέτρων φέρνουν οι πιέσεις της τρόικας, αλλά και οι υπερβάσεις που παρατηρούνται στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Στον σκληρό πυρήνα των παροχών προς τους ασφαλισμένους, μπαίνουν οι παρεμβάσεις που μελετώνται στον ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα μπαίνει στο τραπέζι κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί την Τρίτη η τρόικα στο υπουργείο Υγείας.

Οι υπερβάσεις που σημειώνονται στις δαπάνες για νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικές εξετάσεις, υποχρεώνουν το υπουργείο να αναζητήσει δραστικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να έχουν επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και παρόχους.

Σε πρώτη φάση, μελετάται η επιβολή αυτόματης επιστροφής των υπερβάσεων (claw back) αναλογικά από τους παρόχους του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, εάν οι υπερβάσεις στις δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, οι πάροχοι (διαγνωστικά κέντρα) θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό στον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τον τζίρο που έχουν στον Οργανισμό.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και η δαπάνη για φάρμακα στον Οργανισμό παραμένει εντός στόχων.

Στην περίπτωση που το claw back δεν δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μελετάται η καθιέρωση 'πλαφόν' πράξεων.

Αυτό σημαίνει ότι διαγνωστικά κέντρα και κλινικές θα έχουν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό προς τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν.

Το συγκεκριμένο μέτρο, ωστόσο, μπορεί να μετακυλήσει μέρος της δαπάνης προς τους ασφαλισμένους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει, εξάλλου, με τις ιατρικές επισκέψεις. Οι συμβεβλημένοι γιατροί έχουν ΄πλαφόν' 200 επισκέψεων τον μήνα.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί ανέφεραν στους ασφαλισμένους ότι έχουν υπερβεί το όριο αυτό και τους ζητούσαν να πληρώσουν οι ίδιοι την επίσκεψη.

Κλινικές

Σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, ο κ. Γεωργιάδης τους ανέφερε ότι έχουμε δεσμευτεί έναντι της τρόικας να μην ξεπεράσουν φέτος τα 312,3 εκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για νοσήλια ιδιωτικών κλινικών.

Τα στοιχεία του τετραμήνου, ωστόσο, έδειξαν ότι το ποσό είχε ήδη ανέλθει στα 162 εκατ. ευρώ. Με βάση τον συγκεκριμένο ρυθμό, στο τέλος του έτους θα κλείσει κοντά στα 500 εκατομμύρια!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται αποφασισμένη να μην πληρώσει ούτε ένω ευρώ πάνω από τα 312,3 εκατομμύρια, γεγονός το οποίο δημιουργεί για τις κλινικές τον κίνδυνο να μην πληρωθούν.

Ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να αναγνωρίζει το άδικο της πράξης, σημειώνοντας πάντως ότι η τήρηση του προϋπολογισμού αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης που αναλήφθηκε εγγράφως από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών συνεδριάζουν την Τετάρτη, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Νοσοκομεία

Οι αναμενόμενες παρεμβάσεις στα νοσοκομεία στοχεύουν στα εξής:
  • Μείωση των λειτουργικών δαπανών από 1,9 δισ. φέτος σε 1,6 δισ. ευρώ το 2014.
  • Συγχωνεύσεις, αλλαγή χρήσης, ακόμη και κλείσιμο νοσοκομείων.
  • Τήρηση του στόχου 50% στη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων (το ποσοστό που ισχύει είναι της τάξης του 30%).

Δ.Κ. - IATRONET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου