Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Με πολύ ακριβές γερμανικές σταθερές το δημόσιο σύστημα Υγείας...




Yψηλές ίδιες συμμετοχές για τους ασθενείς στο κόστος της νοσηλείας και για τους ασφαλισμένους στην εκτέλεση των συνταγών, αλλά και στο δικαίωμα για επίσκεψη σε συμβεβλημένο με τα ασφαλιστικά ταμεία γιατρό, ακόμη και σταθερή κατά κεφαλήν εισφορά σε όλους τους πολίτες για το δημόσιο σύστημα Υγείας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, είναι μερικές από τις σταθερές του δημοσίου συστήματος Υγείας και του συστήματος της ασφάλισης Υγείας στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη λιτή πλην αποκαλυπτική ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή 26 Ιουλίου ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ και έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το ελληνικό υπουργείο Υγείας, στη χώρα μας θα επιχειρηθεί εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος της ασφάλισης Υγείας και ριζική αναδιάρθρωση των δομών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Οι ριζικές αλλαγές οι οποίες θα εισαχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και το σύστημα της ασφάλισης Υγείας στην Ελλάδα θα ακολουθήσουν, ασφαλώς τα γερμανικά πρότυπα, καθώς είναι η Γερμανία εκείνη η οποία έχει ορισθεί από την τρόικα ως η χώρα η οποία προσφέρει τεχνογνωσία στην Ελλάδα στον τομέα της Υγείας και της ασφάλισης Υγείας.

Η ελεύθερη τιμολόγηση των φαρμάκων

Όσον αφορά το σύστημα της τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο παρασκευαστής ενός νέου φαρμάκου έχει το δικαίωμα στη Γερμανία να τιμολογεί ελεύθερα και κατά βούληση το σκεύασμά του, αλλά υπό μία πολύ σημαντική προϋπόθεση: Ο παρασκευαστής οφείλει εντός χρονικού διαστήματος ενός έτους από την κατάθεση της αίτησης για ένταξη του σκευάσματός του στο σύστημα να αποδείξει τεκμηριωμένα και με συγκεκριμένα στοιχεία σε έναν ανεξάρτητο Οργανισμό της Γερμανίας ότι το φαρμακευτικό σκεύασμά του οδηγεί σε μείωση των σχετικών δαπανών για το σύστημα Υγείας και σε βελτίωση της θεραπείας για τον ασθενή, συγκρινόμενο με όλα τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα της κατηγορίας του, τα οποία κυκλοφορούν στη χώρα. Εάν λάβει την έγκριση του ανεξαρτήτου Οργανισμού, μόνον τότε έχει το δικαίωμα ο παρασκευαστής να τιμολογήσει ελεύθερα και κατά βούληση το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμά του.
Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να αποφεύγεται η υποκατάσταση των παλαιών και δοκιμασμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από δήθεν νέα και πολύ ακριβά σκευάσματα, τα οποία, όμως, δεν προσφέρουν τίποτε σε σχέση με τη θεραπεία, ενώ εκτοξεύουν στα ύψη τις δαπάνες της θεραπείας.

Τα "αιματηρά" θεραπευτικά πρωτόκολλα

Τα γερμανικά θεραπευτικά πρωτόκολλα (γερμανικά DRG's), δηλαδή το σύστημα των γερμανικών κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) για τη δημόσια χρηματοδότηση των νοσοκομείων βάσει των διαγνώσεων, αναμένονται ήδη να εισαχθούν σταδιακά στο ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας, υπό την, ασαφή πάντως, επίβλεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Το πολύ σοβαρό πρόβλημα εδώ, το οποίο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι γνωρίζει και παρακολουθεί με προσοχή, είναι το γεγονός ότι στα λεγόμενα "αιματηρά εξιτήρια", δηλαδή στη μαζική χορήγηση εξιτηρίων από τα νοσοκομεία πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία ακόμη και χειρουργικών ασθενών με... ανοιχτές πληγές, αλλά και στον απάνθρωπο ανταγωνισμό μεταξύ "επικερδών" ασθενών και εκείνων οι οποίοι αποτελούν... χασούρα για τα νοσοκομεία, έχει οδηγήσει στη Γερμανία η εφαρμογή των DRG's...
Πρόκειται για μία δημόσια συζήτηση η οποία καλά κρατεί στη Γερμανία, αλλά ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα αποφύγει τα προβλήματα με τα DRG's, τα οποία παρατηρούνται στη Γερμανία, καθώς το σύνολο της διαδικασίας της εφαρμογής των γερμανικών DRG's στο ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας θα εποπτεύει και θα υποστηρίζει διορθωτικά ο ΠΟΥ...
Από Βασίλη Βενιζέλο- Ygeia360.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου