Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

"Απο-ασφαλισμένοι" ασφαλισμένοι




Δεν θα υπάρξει καμία νέα περικοπή παροχών Υγείας για τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο διαυγή και σαφή, όσο υπαινίσσεται ο υπουργός Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει καταλάβει ότι υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσει τώρα σε δραστικό, αλλά έμμεσο περιορισμό των δυνατοτήτων των 10,5 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να απολαμβάνουν το εύρος των παρεχομένων από τον Οργανισμό υπηρεσιών Υγείας, χωρίς, όμως να θιγεί τυπικά ο ενιαίος κανονισμός παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού.

Πώς θα συμβεί αυτό; Ακριβώς όπως το περιγράφει ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης: το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρηθούν τομές τέτοιες στον Οργανισμό οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα του ελέγχου των δαπανών τους. Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι θα έχουν την τυπική δυνατότητα να απολαμβάνουν όλο το εύρος των παροχών -το οποίο προβλέπει ο ΕΚΠΥ του Οργανισμού- αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα ελέγχουν τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, θα προβάλλουν κατά περίπτωση τέτοια προσκόμματα, που θα είναι σχεδόν αδύνατον για τον ασφαλισμένο να απολαύσει, σε εύλογο εύρος και σε εύλογο χρονικό διάστημα, όσα περιγράφει ο άθικτος ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ...

Όσοι από εσάς έχετε εμπειρία από τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περιορίζουν στην πράξη τις συμβατικές δυνατότητές σας να απολαύσετε τις προβλεπόμενες παροχές Υγείας, δεν χρειάζεστε καμία ιδιαίτερη επεξήγηση επί του θέματος.

Τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να περιορίσουν τις δυνατότητες των ασφαλισμένων τους στην περίθαλψη είναι μεταξύ άλλων ο ικανός όγκος της γραφειοκρατίας και των αλλεπάλληλων ελέγχων, οι οποίοι προκαλούν υπερβάλλον κόστος χρόνου και απογοήτευση στον ασφαλισμένο, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αυτών να προσανατολίζεται εκτός των ορίων της ασφάλισής του προκειμένου να επιτύχει τάχιστη αντιμετώπιση των θεμάτων Υγείας τα οποία αντιμετωπίζει.

Πριν από τον θεράπων γιατρό, θα είναι ο ίδιος ο ασφαλισμένος εκείνος ο οποίος θα πρέπει να τεκμηριώσει εγγράφως και πλήρως την ανάγκη για πιθανή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ θα έχουν κάθε συμφέρον να δικαιολογήσουν την παρουσία και το έργο τους, αμφισβητώντας πολύ συχνά τις σχετικές αιτήσεις των ασφαλισμένων.

Κάτι μας λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα τείνει συντόμως να αποτελεί τον Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών σε βαρέως και χρονίως πάσχοντες, ενώ, για τα πιο «απλά» περιστατικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ασφαλισμένοι, κυρίως οι ασφαλισμένοι οι οποίοι διατηρούν ακόμη κάποια σχετική οικονομική άνεση, δεν θα έχουν ούτε λόγο ούτε υπομονή να «περάσουν» τις εξαντλητικές γραφειοκρατικές κρησάρες των ιδιωτών ελεγκτών και θα απευθύνονται κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Θα οδεύσουμε, λοιπόν, ταχύτατα προς μία νέα κατηγορία ασθενών, ασφαλισμένων ασθενών, δίπλα στους ανασφάλιστους και τους μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας: Θα δημιουργηθεί η κατηγορία των «απο-ασφαλισμένων ασφαλισμένων» του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι, αν και ασφαλισμένοι κανονικά, θα αδυνατούν να λάβουν στοιχειώδη και τακτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην οποία περιλαμβάνεται, φευ, και η πολύτιμη προληπτική ιατρική.
Πιστεύετε εσείς, συνεπείς πάντα στη διενέργεια όλων των προληπτικών εξετάσεών σας, ότι οι ιδιώτες ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε το ίδιο συνεπείς τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις σας, οι οποίες φαίνεται ότι εκτοξεύουν, αν και λίαν αναγκαίες, τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ;

Bασίλης Βενιζέλος
www.protagon.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου