Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

«Κακούργημα» το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων


Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα βάζουν λουκέτο μέσα στον Ιούλιο και έπονται πολλά ακόμη, καθώς η υγεία των πολιτών θυσιάζεται για την τήρηση των δεσμεύσεων προς την τρόικα.

«Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων», άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος. Μπορεί το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στο σύστημα υγείας να είναι ακρογωνιαίος λίθος κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, στην Ελλάδα του 2013 όμως, που το αυτονόητο είναι πια ζητούμενο, το κοινωνικό αγαθό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνθλίβεται στις απαιτήσεις των δανειστών.

Πέντε νοσοκομεία, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές διαρροές, αναμένεται να βάλουν λουκέτο μέσα στον Ιούλιο και έπεται συνέχεια με αρκετά ακόμη σε όλη την Ελλάδα, ο αριθμός των οποίων ακόμη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί.

Προφάσεις

Μάλιστα, οι εμπνευστές του σχεδίου -ήτοι όλες ανεξαιρέτως οι ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο εξυπηρετεί τα συμφωνηθέντα με την τρόικα- έχουν ήδη προφασιστεί τους λόγους για να αφήσουν χωρίς νοσοκομεία χιλιάδες πολίτες, κυρίως μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων: χαμηλή πληρότητα και αποδοτικότητα, που κατάφεραν τεχνητά να δημιουργήσουν με την κατάργηση ή μεταφορά τμημάτων και προσωπικού, την υποχρηματοδότηση, τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, τη μείωση των εφημεριών και την παύση τροφοδότησης επειγόντων περιστατικών...

Στα νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», στην Πολυκλινική στην Ομόνοια, στο νοσοκομείο Πατησίων, στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Αγία Ελένη» και στο νοσοκομείο «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη επικρατεί αναβρασμός, όχι μόνο στις τάξεις των εργαζομένων, αλλά και στους κατοίκους, που αισθάνονται ανασφάλεια μπροστά στο νέο τοπίο που δημιουργείται, καθώς φαίνεται να είναι τα πρώτα στη λίστα.

Κόβουν ζωές

Παρ' όλο που πριν από μερικούς μήνες ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, Ρομπέρτο Μπερτολίνι, είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι «οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν», η σημερινή κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο των σκληρών περικοπών στην υγεία, οι οποίες ήδη έχουν τρομακτικές συνέπειες, ειδικά όταν εντάσσονται στο κάδρο των γενικότερων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που μας μεταφέρει ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ειδικευόμενος γιατρός οφθαλμολογίας και μέλος του σωματείου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, στο οποίο οι αρμόδιοι ετοιμάζουν να βάλουν λουκέτο: «Ζευγάρι συνταξιούχων, αμφότεροι πάσχουν από γλαύκωμα, μια χρόνια πάθηση η οποία μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση. Μην έχοντας να καλύψουν τα έξοδα που απαιτούνται για τα φάρμακα της συγκεκριμένης ασθένειας, αναγκάζονται να λαμβάνουν το κολλύριο μία μέρα ο ένας και μία ο άλλος...».

Ο ίδιος λέει ότι με το κλείσιμο τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων όσο και των υπολοίπων «θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η ανθρωπιστική κρίση που ήδη έχει ξεσπάσει στη χώρα μας. Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να πέσει μία πενταετία, κάτι άλλωστε που επιθυμεί σφόδρα η τρόικα, η οποία πολλές φορές διά των εκπροσώπων της έχει αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος δείκτης είναι πολύ υψηλός στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς τους γιατρούς, αλλά και για τον κόσμο να διεκδικήσουμε μία δημόσια δωρεάν υγεία, χωρίς φακελάκια και εισιτήρια. Το σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικας είναι η βίαιη αναδιανομή του πλούτου, εμείς όμως πρέπει να ακολουθήσουμε ένα άλλο, δικό μας σχέδιο».

«Βρομοδουλειές»

Και προσθέτει: «Οτιδήποτε δημόσιο κοινωνικό και δωρεάν αγαθό, βάλλεται και χτυπιέται. Με τον ξαφνικό θάνατο αυτών των νοσοκομείων είναι πολύ πιθανό να απαξιώσουν στη συνέχεια και το επάγγελμα του γιατρού, χαρακτηρίζοντάς μας όλους φακελάκηδες και διεφθαρμένους. Να τελειώνουν και μαζί μας, για να προχωρήσουν στις επόμενες βρομοδουλειές».

«Το νοσοκομείο Πατησίων, σε επίπεδο αναφοράς πληθυσμού, εξυπηρετεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες (Πατήσια, Κυψέλη, Νέα Φιλαδέλφεια, δήμους Δυτικής Αθήνας, ακόμη και επείγοντα από την Πετρούπολη ή την εθνική οδό). Η περιοχή ήδη έχει δεχτεί ένα πλήγμα με το κλείσιμο του 7ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ», συμπληρώνει ο Χαράλαμπος Φαράντος, χειρουργός και μέλος επίσης του σωματείου εργαζομένων.

Και προσθέτει: «Μια περιοχή εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη από πολίτες κυρίως μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, που στην πλειονότητά τους απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν καν τα χρήματα για να πηγαινοέρχονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα άλλων περιοχών. Οπως για παράδειγμα στο Γενικό Ογκολογικό στην Κ. Κηφισιά, όπου υπάρχουν 350 κρεβάτια νοσηλείας, από τα οποία διατίθενται τα 250 -κι από αυτά λειτουργούν τα μισά. Ταυτόχρονα, λειτουργούσαμε ως αποσυμπιεστής στο φόρτο των μεγάλων νοσοκομείων. Εάν κλείσουν, το δημόσιο σύστημα υγείας θα δουλεύει με τεράστιες αναμονές και νοσηλεία σε ράντσα. Γεγονός που θα έχει δραματικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών».   ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου