Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Τη συμβολή των γιατρών ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μίλησε στη Συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου




Κάλεσμα προς τους γιατρούς να τον βοηθήσουν ώστε να γίνει «... το καλύτερο δυνατό στο χώρο της Υγείας», απηύθυνε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το Σάββατο στη Συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

«Εσείς, οι οποίοι είστε επιστήμονες, λειτουργείτε με βάση την πραγματικότητα. Ξέρετε καλύτερα από όλους ότι οφείλουμε να μην αναλωνόμαστε σε ευχολόγια αλλά να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ είμαι εδώ για να σας ακούσω, να σας πω τι μπορούμε και να σας καλέσω να βοηθήσετε», τους είπε.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι έλεγχοι στα Νοσοκομεία θα συνεχιστούν και θα γίνονται απροειδοποίητα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το σύστημα να ξεχειλώσει. Αν μέσα στο χρόνο οι αρμόδιοι του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας δεν έχουν ελέγξει όλα τα Νοσοκομεία, ένα προς ένα, θα τους ξηλώσω», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τους γιατρούς να του προτείνουν μέτρα στο πλαίσιο του «πραγματικού κόσμου», σημειώνοντας ότι «σε αυτή την περίπτωση δεν θα βρουν πιο ανοιχτά αυτιά από τα δικά του». Έκανε ξεκάθαρο όμως, ότι οι προσλήψεις που ζητούν δεν μπορούν να γίνουν. «Δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι ήρθε ένας υπουργός με τη μαγική βαλίτσα του Sport Billy και βγάζει χρήματα. Θα γίνει αυτό που αντέχουμε. Επειδή δεν μπορούμε να κάνουν τις χιλιάδες προσλήψεις δεν θα κάνουμε άλλες ενέργειες και θα αφήσουμε το σύστημα να καταρρεύσει; Όχι βέβαια. Τα προβλήματα είναι για να λύνονται», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στόχος του έως τις 16 Ιουλίου είναι να έχει υπογράψει συμφωνία για την εισαγωγή στην Ελλάδα των γερμανικών DRG's, τα οποία όπως είπε είναι φθηνότερα.

Επίσης, ανέφερε ότι εξετάζει την επαναφορά του κλιμακωτού rebate στον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε ότι η επιβολή του claw back και η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το 2011, είναι "δίδυμο" μέτρο. Για τα ληξιπρόθεσμα είπε ότι στόχος του είναι να καταβληθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Μάλιστα, για το θέμα θα έχει συνάντηση, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη) με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ του συμψηφισμού των χρεών και δεσμεύθηκε να επισκεφθεί γι' αυτό το ζήτημα τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα μαζί με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκο.

Αναφερόμενος στο claw back, το οποίο αναμένεται να ισχύσει και για την περίπτωση των Ιδιωτικών Κλινικών και Διαγνωστικών Κέντρων (σσ ενδέχεται να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών), επανέλαβε ότι είναι άδικο μέτρο και ότι δεν νιώθει υπερήφανος γι αυτό. «Ωστόσο», εξήγησε, «έπρεπε μέσα σε μία εβδομάδα να βρούμε 500 εκατομμύρια. Αν δεν κλείναμε τη συμφωνία με την τρόικα δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ. Εσείς στη θέση μου τι θα κάνατε;».

Πριν πάρει το λόγο ο υπουργός, μίλησαν εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος διαπίστωσε ότι η Υγεία, τη σημερινή εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης, βρίσκεται στην κλίνη του Προκρούστη. Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε ότι πολλοί γιατροί βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η μετανάστευση είναι μονόδρομος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι επισκέψεις στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 40%. Την ίδια στιγμή _ είπε _ οι νοσοκομειακές κλίνες έχουν μειωθεί κατά 40%.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά έθιξε το θέμα των φαρμάκων και ιδιαίτερα της δραστικής ουσίας. Όπως ανέφερε, «στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι κυκλοφορούν επικίνδυνα ινδικά γενόσημα. Υπάρχει πρόβλημα, όχι με τα γενόσημα, αλλά με τα "ανώνυμα" γενόσημα. Δεν είναι όλα τα φάρμακα το ίδιο ποιοτικά».

YGEIA360.GR

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου