Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας, κατά την οποία από τέθηκαν από πλευράς ΟΕΝΓΕ όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους γιατρούς και το χώρο της υγείας.

Ο υπουργός εξαρχής δήλωσε ότι θα κινηθεί με δύο περιοριστικούς όρους: τα μνημόνια και την άρνηση χρηματοδότησης.

Υπήρξε ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα για διάθεση των κονδυλίων που αφορούν στην καταβολή των εφημεριών Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2012, ενώ διαφάνηκε η διάθεση να επανέλθουν οι πληρωμές εφημεριών στο σύστημα των μισθοδοτικών καταστάσεων. Η ΟΕΝΓΕ κατέθεσε στον υπουργό ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση για τις εφημερίες.

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης του ΕΣΥ τονίστηκε πως η περικοπή των 300 εκατ. ευρώ που προωθείται στη σύνταξη των προϋπολογισμών 2014 θα σημάνει τον βέβαιο θάνατο πολλών μονάδων υγείας.

Στο ζήτημα των προσλήψεων επισημάνθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν κατ΄ ελάχιστον οι προσλήψεις εκείνες των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά πάγωσαν οι διορισμοί από προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, ενώ η κάλυψη των ΜΕΘ καθώς και των νησιωτικών-απομακρυσμένων περιοχών είναι άμεσης προτεραιότητας.

Επίσης έγιναν αναφορές στην προμήθεια των νοσοκομείων και ΚΥ με υλικά και υγειονομικό υλικό και τέθηκαν από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας τα ζητήματα των 1250 διαθεσιμοτήτων οι οποίες –αν και δηλώθηκε πως δεν αφορούν σε γιατρούς- εντούτοις θα οδηγήσουν σε τεράστια ελλείμματα ανθρώπινου δυναμικού, άκρως απαραίτητου για το χώρο της υγείας.

Ακόμη έγινε συζήτηση για το ζήτημα των νέων γιατρών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε δεινότατη θέση και εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα.

Τονίστηκε εμφατικά στον υπουργό πως το δίδυμο μνημόνια- πάγωμα χρηματοδότησης είναι θανατηφόρο για την υγεία και επ΄ ουδενί πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το νοσοκομειακό κίνημα.

Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ από κοινού με τους προέδρους των Ενώσεων Γιατρών της χώρας και θα συζητήσει τις εξελίξεις, ώστε να καταλήξει σε αποφάσεις.
YGEIANET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου