Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Υποχρεωτική επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΡΥΠΑ» ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα θα πληρώσουν τελικά τις υπερβάσεις στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

Α. Γεωργιάδης: Προχωράμε σε μία όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες

Το μέτρο -γνωστό και ως «claw back» (υποχρεωτική επιστροφή)- αποτελεί μονόδρομο για την κάλυψη του ανοίγματος που πάει να δημιουργηθεί με το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων και νοσηλειών σε ιδιωτικές κλινικές. Ετέθη χθες από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη στην τρόικα, η οποία συναίνεσε προκειμένου να καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ.


Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα και η σχετική υπουργική απόφαση. Η παρέμβαση κρίνεται αναγκαία, καθώς υπάρχουν σημαντικές υπερβάσεις σε δύο κωδικούς του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Για τις διαγνωστικές εξετάσεις υπήρχε πρόβλεψη να περιοριστεί φέτος η δαπάνη στα 680 εκατομμύρια, από 860 εκατομμύρια πέρυσι. Τα στοιχεία του πενταμήνου, ωστόσο, δείχνουν ότι -αν δεν ληφθούν μέτρα- οδεύουμε προς ετήσια δαπάνη 840 εκατομμυρίων ευρώ. Για τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, η ετήσια δαπάνη εκτιμάται ότι θα κλείσει (χωρίς μέτρα) στα 480 εκατομμύρια, έναντι στόχου 312 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, αμφισβητούνται από τους εκπροσώπους των παρόχων. Με εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ οι κλινικάρχες ζητούν στοιχεία για το πώς προέκυψε ετήσιος στόχος 312 εκατομμυρίων, όταν τα νοσήλια του Οργανισμού προς τις κλινικές ανήλθαν το 2012 στα 530 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτιμήσεις

Το προεδρείο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών εκτιμά ότι τα μέλη του θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό των 174 εκατ. Συνεδριάζει σήμερα για να σταθμίσει τη στάση του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακοπεί η παροχή υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από τον Ιούλιο. Στάση αναμονής, μέχρι την κατάθεση της διάταξης στη Βουλή, τηρούν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων.

«Αναγνωρίζω ότι το μέτρο είναι άδικο, καθώς καλούνται να πληρώσουν και αυτοί που έκαναν καλά τη δουλειά τους», σχολίασε χθες ο κ. Γεωργιάδης. Τόνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί μονόδρομο, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλων παρεμβάσεων: «Για τώρα, θα γίνει το ?claw back?, αλλά προχωράμε σε μία όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες».

Για τη συνάντησή του με την τρόικα ο υπουργός Υγείας είπε ότι πήγε καλά και δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα: «Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο».

ΣΧΕΔΙΟ
Αντίβαρο η απόδοση οφειλών

Αντίδοτο στο «claw back» θα είναι η άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους. Ο υπ. Υγείας δεσμεύτηκε να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές για παλαιά και νέα χρέη του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε χθες λόγο για 1,7 δισ. ευρώ, εννοώντας οφειλές έως το τέλος του 2012, αλλά νέα χρέη άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ έχουν προστεθεί από τη χρήση του 2013. Το υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στην ταχεία εκκαθάριση των παλαιών οφειλών. Οπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Φεβρουάριο το «Εθνος», παραστατικά αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στοιβαγμένα σε σακούλες σκουπιδιών περιμένοντας να εκκαθαριστούν. Ο αρμόδιος υφυπουργός Αντώνης Μπέζας ανέφερε χθες ότι εξετάζεται να δοθεί μέρος των παραστατικών αυτών σε ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται οι πάροχοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου