Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Έρχεται νομοσχέδιο-σκούπα τη Δευτέρα

Της Δήμητρας Καδδά

Σε ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα επιχειρεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση όλα τα «προαπαιτούμενα», πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν «κλειδώσει» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να υπάρξει συμφωνία στις "απαιτήσεις" των δανειστών και να κατατεθεί το κείμενο την Δευτέρα, αφού θα λάβει τότε χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, έχοντας στην ατζέντα του την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου και την επόμενη «δέσμη» δόσεων (4,1 δισ.ευρώ που θα δώσει η ΕΕ επί συνόλου 8,1 δισ. ευρώ).

«Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε την διαπραγμάτευση έως την Κυριακή, αλλά ακόμη τίποτα δεν είναι δεδομένο» αναφέρει κυβερνητική πηγή, ενώ συμπληρώνει ότι πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι οριακά και δίνει ειδική σημασία στην σημερινή –δεύτερη κατά σειρά– συνάντηση των δανειστών με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών.

Και τούτο διότι, αναφέρει η ίδια πηγή, τα πιο πολλά μεγάλα «μέτωπα» για τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» αυτή τη φορά ανήκουν σε συναρμόδια υπουργεία: Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Υγείας. Ετσι, θεωρείται ειδικής σημασίας η διμερής διαπραγμάτευση που μεσολαβεί πριν το δεύτερο «ραντεβού» για να φανούν τόσο οι προθέσεις των δανειστών όσο και η επιτυχία των επιχειρημάτων και των ισοδύναμων μέτρων που πρότειναν τα κυβερνητικά στελέχη.

Δημοσιονομικό κενό 

«Σήμερα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος τόσο στο πεδίο των προαπαιτούμενων όσο και στο δημοσιονομικό κενό» αναφέρει άλλη κυβερνητική πηγή, διατηρώντας την αισιοδοξία ότι μπορεί να «κλείσει» η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό το οποίο η τρόικα τοποθετεί σε 1,9 δισ. ευρώ, χωρίς νέα εισπρακτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τώρα. 

Τα μεγάλα μέτωπα σύμφωνα με πληροφορίες είναι τρία: το δημοσιονομικό «κενό», ο ΕΟΠΥΥ αλλά και το δημόσιο. Στο πεδίο των φορονομοσχεδίων χθες υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε ότι δεν θα μειωθούν σε τέσσερις από πέντε (διμηνιαίες) που είναι σήμερα οι δόσεις του τέλους επί των ακινήτων του 2013, προσθέτοντας ότι η τρόικα συμφωνεί στον υπολογισμό του νέου φόρου με βάση 33 κλιμάκια φόρου ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία.

Το κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι έντονο αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. «Τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς χθες κρατώντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο η δόση θα δοθεί σε... δόσεις.

Η πληθώρα προαπαιτούμενων

Οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα έχοντας μαζί τους αιτήματα για σειρά παρεμβάσεων, πολλές από τις οποίες θέλουν να ορίσουν ως προαπαιτούμενα της έγκρισης των δόσεων και άλλες ως ορόσημα για την καταβολή δόσεων. «Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη» επισημαίνουν στελέχη της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των αιτημάτων των δανειστών περιλαμβάνεται το θέμα του δημοσίου, η πλήρης εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που δεν έχουν γίνει πράξη το 2013, παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ για να διασφαλιστεί ότι θα κλείσει η «τρύπα» η περαιτέρω ενίσχυση της γενικής γραμματείας Εσόδων, ενίσχυση της Ενιαίας Αρχής Κρατικών Προμηθειών, παρεμβάσεις στην αγορά πετρελαιοειδών, σε κλειστά επαγγέλματα αλλά και του ωραρίου τις Κυριακές. 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου