Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Στην εντατική ο ΕΟΠΥΥ με τετραπλή αγωγή Αδώνιδος

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

«Πληρώστε για να σωθεί ο ΕΟΠΥΥ» είναι η τακτική που φαίνεται να ακολουθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τον Οργανισμό από τον κατήφορο των χρεών.

Καλεί ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών να καταβάλουν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για υπέρβαση δαπανώνΕτσι καλεί ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών να καταβάλουν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ (ως claw back) με το επιχείρημα ότι υπερέβησαν τις προβλεπόμενες δαπάνες, τη στιγμή όμως που δεν είχε γίνει από την κυβέρνηση κανένας ουσιαστικός έλεγχος για να μην ξεφύγουν οι δαπάνες αυτές.

Το ύψος της επιστροφής των χρημάτων από τους «κλινικάρχες» θα ξεπεράσει ως ποσοστό το 30%, ενώ για να ισορροπήσει η αγορά, ο Αδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να εξοφλήσει άμεσα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις. «Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε ιδιωτικά κριτήρια σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει και στην ώρα του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα ο υπουργός, έπειτα από σχετική έγκριση της τρόικας με την οποία συναντήθηκε χθες, θέτει όρους και προϋποθέσεις για να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις και να πάρουν φάρμακα οι ασφαλισμένοι.

Υιοθετεί δηλαδή άρον άρον διαγνωστικά αλλά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, που προσδιορίζουν σε ποιες ασθένειες πρέπει να γίνονται συγκεκριμένες εξετάσεις και από την άλλη ποια φάρμακα πρέπει να χορηγούνται σε συγκεκριμένα νοσήματα. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα ειδικά, δημιουργούνται 4 βασικές κατηγορίες θεραπειών, που θα περιλαμβάνουν και συγκεκριμένα σκευάσματα. Αν στο μεταξύ, όμως, οι ασθενείς χρειαστούν πρόσθετη αγωγή για παρενέργειες ή επιπτώσεις από την κύρια νόσο, προφανώς θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ποινολόγιο για τα φακελάκια

Πρόκειται πάντως για δύο από τα τέσσερα μέτρα-δράσεις που προωθεί ο υπουργός Υγείας για να κρατήσει ζωντανό τον ΕΟΠΥΥ και να μην ξεπεράσει έως το τέλος του χρόνου τις οφειλές του, που είναι κάτι παραπάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Τρίτη βασική δράση για την εξοικονόμηση πόρων είναι η μείωση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του τομέα της Υγείας. Ετσι δημιουργείται αυστηρότερο «ποινολόγιο» για όσους παραβατούν, παίρνουν φακελάκια, υπερτιμολογούν ή υπερσυνταγογραφούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιατρός που θα παίρνει φακελάκι, εκτός των άλλων διοικητικών ποινών, θα πληρώνει και 50 φορές την αξία του. Μάλιστα όσες ιδιωτικές κλινικές ή ιδιωτικά κέντρα υπερτιμολογούν ή παραβατούν ποικιλοτρόπως, διακόπτεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, που αποτελεί πλέον και «μονοψώνιο».

Η τέταρτη δράση του Αδώνιδος Γεωργιάδη -που θα υιοθετηθεί όμως από τον Σεπτέμβριο- αφορά τη δυναμική τιμολόγηση γενόσημων φαρμάκων. Πρόκειται για μια διαδικασία τιμολόγησης που προβλέπει την κλιμακωτή μείωση των τιμών στα γενόσημα κατά 10%, ανάλογα με το ποια βγαίνουν πρώτα στην αγορά. Τα πρώτα έχουν τις υψηλότερες τιμές, ενώ τα επόμενα θα είναι πιο φθηνά.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα καθυστερήσει να εφαρμοστεί και πιθανώς θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο, καθ' ότι, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «οι δαπάνες στα φάρμακα είναι μέσα στο στόχο της τρόικας», διαψεύδοντας έτσι τον προκάτοχό του Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος λίγες ημέρες πριν είχε μιλήσει για δαπάνες που έχουν υπερβεί το στόχο.

Αλλωστε τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα μέχρι στιγμής έχουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό διεισδυτικότητας στα νοσοκομεία που δεν ξεπερνά το 30%, ενώ η τρόικα προβλέπει έως το τέλος του χρόνου το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 60%.

Πάντως ο Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με την τρόικα, διαβεβαιώνοντας ότι και οι δανειστές μας συμφώνησαν πως η Υγεία δεν σηκώνει άλλα μέτρα. Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείεται αν οι δαπάνες ξεφύγουν και πάλι μετά το καλοκαίρι. Τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ερχεται πολυνομοσχέδιο

Για τα έσοδα πάντως του ΕΟΠΥΥ, που βαίνουν μειούμενα κάθε μήνα λόγω της ύφεσης, ο υπουργός Υγείας δεν μίλησε χθες με την τρόικα. Ούτε όμως για τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα στα νοσοκομεία, για τα οποία παρέπεμψε στην επόμενη επαφή με τους δανειστές μας. Μέχρι τότε ο ίδιος θα υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, που περιλαμβάνει φυσικά κάθε είδους αλλαγές αλλά και κλείσιμο μονάδων και τμημάτων. Τη Δευτέρα πάντως θα συμπεριλάβει όλες τις δράσεις και τα μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά την υγειονομική διάταξη Λοβέρδου, που επανέφερε ο νέος υπουργός Υγείας, και προβλέπει τον υγειονομικό έλεγχο σε ιερόδουλες για λοιμώδη νοσήματα όπως το AIDS, ο Αδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι η τέως υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη την είχε καταργήσει, χωρίς όμως να την αντικαταστήσει με κάποια άλλη όπως προβλέπεται. Ετσι ετοιμάζεται νέα διάταξη για τους υγειονομικούς ελέγχους στις εκδιδόμενες η οποία, όπως σημειώνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, «θα καλύπτει τυχόν κενά που διαπιστώθηκαν στο πεδίο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της προηγούμενης υγειονομικής διάταξης και πάντοτε με σεβασμό στις διεθνείς διατάξεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών». ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου