Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΕΟΠΥΥ / ΥΥΚΑ : ΔΕΝ «ΔΥΝΑΣΘΕ» Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;


Δημήτρης Ν.Πατσάκης, 3.7.13


Με μια εξαιρετικής ευγενείας ευχετήρια επιστολή, ένας συλλογικός φορέας εκπροσώπησης ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας, ζητά από τον νέο Υπουργό Υγείας & Κ.Α. τεκμηριωμένες πληροφορίες που αφορούν στα ανακοινωθέντα περί υπέρβασης των Π/Υ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε αρκετά σημεία του.

Είναι περιττό να επαναλάβουμε πως, ένα σοβαρό ποσοστό των συνεργατών του Ε.Σ.Υ. είχε ανακαλύψει προ αμνημονεύτων ετών την «χρυσοτόκο όρνιθα». Η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας ήταν έκδηλη στα προ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ταμεία, με προκλητικές υπερβάσεις, τόσο συνολικά όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του –πρώην- Ο.Π.Α.Δ. Στο συγκεκριμένο φορέα, οι αποκλίσεις μεταξύ π.χ. «κεντρικού» τομέα και Γρεβενών ήταν της τάξεως του 300% περίπου. Η διενέργεια ελέγχων που ανατέθηκαν σε εξωτερικό συνεργάτη, απέδωσαν 20 περίπου φορές το κόστος της υπηρεσίας, μειουμένων των απαιτήσεων των παρόχων σε συνολικό επίπεδο.

Στην πορεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, με βάση τα όσα έχουν προκύψει, είναι εμφανές πως δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα, ιδιαίτερα σε ό,τι σχετίζεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Επειδή, για όσους τουλάχιστον διαθέτουν την εμπειρία της έμπρακτης και όχι θεωρητικής ενασχόλησης με αυτό που αποκαλείται «υπευθυνότητα», η διαπίστωση υπέρβασης ενός κονδυλίου είναι εμφανής από ένα μικρό αλλά κρίσιμο δείγμα, στην κατάλληλη χρονική στιγμή, όλοι δικαιούνται της υποβολής απλών ερωτημάτων, όπως:

-Ποιοί ακριβώς είναι επιφορτισμένοι με τον «έλεγχο» και τις «προβλέψεις» εκτέλεσης του Π/Υ

-Ποια είναι η εμπειρία τους στο αντικείμενο

-Ποιά είναι τα –τυχόν- κίνητρα για την αύξηση της ποσότητας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων

-Ποιες είναι οι –αντίστοιχες- «ποινές» στην περίπτωση, όχι της αποκλίνουσας αλλά της μη έγκαιρης προειδοποίησης των υπερβάσεων;

Κ.λ.π.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις εκτός δημοσίου, υπάρχουν διαρκείς αξιολογήσεις αλλά ακόμη και απαλλαγές –μέσω καταγγελίας εργασιακών σχέσεων- των ανικάνων, αδιαφόρων ή και διαπλεκομένων. Αντίθετα, στην δημοσιοϋπαλληλική επικράτεια της «φαιδράς πορτοκαλέας», όλοι είναι «ίσοι», βαθμολογούνται συνήθως με «άριστα» ενώ αποκηρύσσουν μετά περισσής βδελυγμίας την αντικειμενική αξιολόγηση, ιδίως όταν απουσιάζουν οι οικείοι συνδικαλιστές κ.ά. λαμπρά παραδείγματα της σταθερά «ακίνητης» Δημόσιας Διοίκησης.

Το θέμα δεν αφορά, προφανώς, μόνον τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά το «όλον» σύστημα που συνθέτει το «κοινωνικό» μας κράτος. Το πότε ακριβώς έγινε αντιληπτή η εκτός ορίων υπέρβαση, είναι ένα ερώτημα. Το πότε τεκμηριώθηκε και ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι, είναι ένα άλλο. Το ποιους αφορά , γιατί δεν αφορά στο 100% των παρόχων, είναι κάτι που απομένει να μάθουμε.

Υποθέτω ότι η ηγεσία του Υπ.Υγείας επιθυμεί την «πάσα αλήθεια». «Εργαλεία» υπάρχουν. Το θέμα είναι αν τα χρησιμοποιούμε. Συμπερασματικά λοιπόν ερωτούμε «μπορείτε ή δεν θέλετε»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου