Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)

ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
email: poske2013@gmail.com 

Αθήνα 13/07/2013 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας
κ.Γεωργιάδη Άδωνη


ΘΕΜΑ: ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου καθίστατε σαφές ότι οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για κούρεμα των οφειλομένων δαπανών του ΕΟΠΥΥ είναι πλεον γεγονός. 

Το γεγονός αυτό λοιπόν έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ιατρούς δεδομένου ότι πλην των διαγνωστικών κέντρων-πολυιατρείων που θα γίνει το "κούρεμα" (και που σε αυτά βεβαίως εργάζονται ιατροί που πληρώνονται με ποσοστό ανάλογα με τις εξετάσεις που διενεργούν και που φυσικά εφ' όσον υπάρχει κούρεμα θα συμπαρασύρει και αυτούς) είναι σαφές ότι το "κούρεμα" θα γίνει και στα μεμονωμένα εργαστήρια αλλά και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς όπως καρδιολόγους, πνευμονολόγους κλπ. οι οποίοι θα κουρευτούν για τις εργαστηριακές πράξεις που κάνουν.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ' όψιν ότι στον κωδικό διαγνωστικά κέντρα στον οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις σας θα γίνει το "κούρεμα" υπάγονται και πολλά μικρά πολυιατρεία ή ιατρικές εταιρείες, δηλαδή μικρές συμπράξεις ιατρών (κλινικών και εργαστηριακών) υπό εταιρική μορφή που γίνονται για να ελαττωθεί το δυσβάσταχτο πλέον κόστος λειτουργίας. Το οποιοδήποτε λοιπόν "κούρεμα" ουσιαστικά θα πλήξει τον μέσο ιατρό του οποίου η επιβίωση καθίσταται αδύνατη. 

Θα πρέπει επίσης να σας επισημάνουμε ότι η αναδρομικότητα της ισχύς του μέτρου από 1/1/2013 δημιουργεί κι άλλο περαιτέρω πλήγμα δεδομένου ότι αυτές οι εξετάσεις έχουν γίνει και έχει πληρωθεί το ανάλογο κόστος.

Σημειωτέον ότι για τα εισοδήματα αυτά έχουν κοπεί φορολογικά παραστατικά και έχουν αποδοθεί οι προβλεπόμενοι φόροι για όσα οφείλονται από το 2012.

Με δεδομένα τα ανωτέρω είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αναδρομικότητα εφαρμογής του μέτρου και γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν οι ιατροί και τα μικρά πολυιατρεία να σηκώσουν τέτοιο βάρος και θα οδηγηθούν στον αφανισμό με απρόβλεπτες κοινωνικές αναταραχές.

Ως προς την εφαρμογή του μέτρου της αυτόματης επιστροφής για τις εργαστηριακές και ιατρικές πράξεις εάν υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (claw back) και μάλιστα οριζόντια είμαστε αντίθετοι διότι επιβραβεύονται οι ανέντιμοι και μπαίνουν στο ίδιο καθεστώς με τους έντιμους. Πιστεύουμε ότι η κλιμακωτή έκπτωση (rebate) με πλαφόν είναι πλέον δίκαιη και συμβάλει οριστικά στον περιορισμό δαπανών.

Θα πρέπει επίσης να σας επισημάνουμε ότι οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί δηλαδή οι ιατροί που πλην του κλινικού έργου εκτελούν και ιατρικές πράξεις, όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, φυσίατροι, δερματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, αγγειοχειρουργοί αλλά και άλλες ειδικότητες που εκτελούν ιατρικές πράξεις υφίστανται ήδη "κούρεμα" των εισοδημάτων τους βάσει της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2012 σε ύψος 30% αν οι πράξεις που εκτελούν ξεπερνούν τα 1500€ μηνιαίως. Αν πάνω σε αυτό υποστούν και περαιτέρω "κούρεμα" αυτό θα είναι καταστροφικό και αδύνατο για την οικονομική τους επιβίωση.

Ως προς το θέμα που έχει ανακύψει για την μη αποδοχή εκκαθάρισης των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ αναδρομικά από 1/1/2013 αν τα παραπεμπτικά δεν έχουν κατατεθεί εντός 20ημέρου από το τέλος του μηνός που έχουν εκτελεστεί, έχουμε να επισημάνουμε ότι παρ' όλο που αναφέρεται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τους ιατρούς, αλλά δεν έχουν επιστραφεί υπογεγραμμένες από τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι τώρα τα παραπεμπτικά γινόντουσαν αποδεκτά από τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Οι ιατροί μέσα στην κρίση που βιώνουμε είναι πολλές φορές αδύνατο λόγω έλλειψης γραμματειακής υποστήριξης να είναι τυπικοί στις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις τους, υπηρετώντας παράλληλα το λειτούργημά τους. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι και ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι και αυτός συνεπής στις υποχρεώσεις του, με πρώτη και καλύτερη την αδυναμία πλήρους εξόφλησης των δαπανών εντός 45 ημερών όπως αναφέρεται στην σύμβαση.

Παρακαλούμε λοιπόν να τροποποιήσετε την σχετική διάταξη και να μην έχουν αναδρομική ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 100 και εφεξής να αφήνετε μεγαλύτερο διάστημα υποβολής δαπανών.

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν οι ιατροί και τα μικρά πολυϊατρεία να σηκώσουν τέτοιο βάρος και θα οδηγηθούν στον αφανισμό με απρόβλεπτες κοινωνικές αναταραχές. Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα είμαστε στη διάθεσή σας για εποικοδομητικό διάλογο για να βρούμε λύσεις και να αναλάβει ο καθένας το βάρος που του αναλογεί, για να συνεισφέρουμε ανάλογα με τις δυνατότητες μας.

Θα πρέπει όμως να αναλογιστείτε ότι οι ιατροί είναι απλήρωτοι 3 χρόνια ενώ καλούνται να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει, χωρίς να γίνεται δεκτό το λογικό και δίκαιο αίτημα του συμψηφισμού. Παράλληλα οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι να αποπληρώσουν στο ακέραιο δάνεια που έχουν πάρει για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και το οποιοδήποτε "κούρεμα" καθιστά αδύνατη την επιστροφή αυτών των δανείων αν δεν γίνει αντίστοιχο "κούρεμα" και από τους πιστωτικούς αυτούς οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε όλοι οι δημόσιοι ανώτεροι λειτουργοί να απολαμβάνουν τις απολαβές τους χωρίς μία μέρα καθυστέρηση και δυστυχώς σε αυτούς μέσα περιλαμβάνονται και τα εκλεγμένα μέλη του Ελληνικού Κράτους.

Μετά τα ανωτέρω αναμένουμε τις ενέργειές σας για την διόρθωση των αδικιών προς τους ιατρούς που εντέλει είναι και εναντίον και της ιατρικής περίθαλψης του ελληνικού λαού.

Για την Διοικούσα Επιτροπή 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Φ.Ν. ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ       ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΕΑΣ 

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ                ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ 
ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου