Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΣΙΔΙΚ - ΠΕΙΦΠΦΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ»
(ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) - Πανεπιστημίου 56-Αθήνα,210-3306487
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»
( Π.Ε.Ι.Φ.Π.Φ.Υ.), Σεβαστουπόλεως 150 - Αθήνα - 6979552001


Προς
Υπουργό Υγείας
κ. Αδ. Γεωργιάδη

Αθήνα, 10/07/2013

Ανοιχτή Επιστολή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Έχουν παρέλθει οκτώ ημέρες από την προηγούμενη συνάντηση μας, στην οποία μας ανακοινώσατε την πρόθεσή σας για την επιβολή του μέτρου της εκ των υστέρων διόρθωσης της υπέρβασης των δαπανών στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα/εργαστήρια και παρά την εντολή σας στον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου που είστε επικεφαλής, να μας παρασχεθούν τα στοιχεία με τις δαπάνες του πρώτου πενταμήνου του 2013 ανά μήνα και ανά κωδικό παρόχου και οι αντίστοιχες του προηγούμενου έτους (2012) και παρά της τηλεφωνικές οχλήσεις μας στο γραφείο του Γεν. Γραμματέας, δεν μας έχει κοινοποιηθεί απολύτως τίποτα, για να μπορέσουμε με την σειρά μας βάσει συγκεκριμένων και πραγματικών στοιχείων να διατυπώσουμε τις θέσεις μας και να προτείνουμε λύσεις επί του θέματος της υπέρβασης των δαπανών που αιφνιδίως προέκυψε, όπως είχαμε συμφωνήσει.

Αντιθέτως, παρακολουθούμε από την ειδησεογραφία των οκτώ αυτών ημερών διάφορα δημοσιεύματα, που κάποια διασύρουν τον κλάδο μας για υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενεργώντας με προχειρότητα και ενδεχομένως με σκοπιμότητα, βασιζόμενα σε ανεπαρκή ή λανθασμένα στοιχεία και κάποια άλλα δημοσιεύουν συνέντευξη του πρώην Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (και προεδρεύοντος ακόμη) κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος ομολογεί ότι « ο προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν εικονικός και κατά πολύ χαμηλότερος από τις πραγματικές ανάγκες του, εν γνώσει της τρόικας, που ωστόσο στην συνέχεια ανακάλυψε μαύρη τρύπα», γεγονός που και το Προεδρείο του Συνδέσμου μας σας επεσήμανε στην πρώτη μας συνάντηση, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ενώ ο προϋπολογισμός των κλάδων υγείας των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν 12 δις ευρώ, για τον νέο Οργανισμό εγκρίθηκαν μόλις τα μισά.

Έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου και οι καταβολές των ληξιπροθέσμων οφειλών κινούνται με ρυθμό χελώνας, ενώ για τις τρέχουσες οφειλές πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μας έχει καταβληθεί ακόμη η προκαταβολή μηνός Δεκεμβρίου του 2012 και σε κάποια μέλη μας εκκρεμεί ακόμα η προκαταβολή μηνός Νοεμβρίου.

Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σηκώσαμε στις πλάτες μας την μεταβολή στην συμπεριφορά της ζήτησης ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον νέο Οργανισμό και αναζητούσαν στον ιδιωτικό τομέα και όχι στις υποδομές του ταμείου τους την λήψη άμεσων, ποιοτικών και αξιόπιστων ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς πολύωρες αναμονές σε ουρές και σε χρόνους εκτέλεσης των εξετάσεων και παράδοσης των αποτελεσμάτων.

Είμαστε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και καταστροφής, η οποία έρχεται με μαθηματική ακρίβεια λόγω και της ιδιαιτερότητας που έχουν τα εργαστήρια μας να πρέπει να χρησιμοποιούν αναλώσιμα υλικά για τη διενέργεια των εξετάσεων των ασφαλισμένων του Οργανισμού, υλικά που πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι στους προμηθευτές για να κρατήσουμε τις πόρτες ανοιχτές, έχοντας υπερδανειστεί και εξαντλήσει ολοσχερώς όποιο απόθεμα υπήρχε (πιστώνοντας στην ουσία εμείς το κράτος) και αυτό εξ’ αιτίας της ανικανότητος, της αδιαφορίας αλλά και των σκοπιμοτήτων ανεύθυνο-υπεύθυνων κρατικών λειτουργών, πριν την ανάληψη των καθηκόντων σας, ενώ αποτελούμε έναν από τους βασικότερους πυλώνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξυπηρετώντας ετησίως εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά τα παραπάνω και επειδή χθες βράδυ κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων το πολυνομοσχέδιο που αφορά και στις δαπάνες για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για την επίλυση των προβλημάτων μας και κυρίως του οικονομικού, ώστε να αποφευχθεί έστω και την ύστατη στιγμή το έγκλημα που πάει να συντελεσθεί εις βάρος του κλάδου των Διαγνωστικών Κέντρων/Εργαστηρίων, με την αυθαίρετη και άδικη και κατά δική σας δήλωση επιβολής του μέτρου της εκ των υστέρων διόρθωσης των δαπανών (βαρβαριστί claw back) και να μην αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε τον μοναδικό δρόμο που μας απομένει για να διασώσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια τόσο την δική μας όσο και των εργαζομένων μας και που δεν είναι άλλος από την επίσχεση παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Μετά τιμής

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΏΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου