Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΤΟ «ΧΡΥΣΟ» ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ



Δημήτρης Ν. Πατσάκης, 26.6.13 

Οι προνοιακές κοινωνικές δράσεις της Πολιτείας, σε ό,τι αφορά στην περίθαλψη, προϋποθέτουν την κατοχή, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών, κοινωνικής έρευνας και άλλων αντικειμενικών κριτηρίων, του γνωστού «Βιβλιαρίου Προνοίας». Με αυτό, ο κάτοχος απολαμβάνει των υπηρεσιών περίθαλψης σε Ι.Α.Κ, Κ.Υ. και Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, με μικρή ή μηδενική συνήθως συμμετοχής του, όπως στους λοιπούς «έχοντες και κατέχοντες», με μόνο κριτήριο την ασφαλιστική τους κάλυψη. 

Στο πεδίο της φαρμακευτικής περίθαλψης, ιδιαίτερα σκευασμάτων για χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, με πολύ υψηλές τιμές και συχνότητα λήψης, η διανομή γίνεται κατά βάση από τα Φαρμακεία των σχηματισμών του Ε.Σ.Υ. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι αναλώσεις, σε σχέση με το σύνολο των φαρμάκων προς νοσηλευόμενους και εξωτερικούς (ασφαλισμένους) ασθενείς, είναι πολύ μεγάλες και εκτός προβλέψεων. 

Πρέπει να σημειωθεί πως, εκτός των «απόρων», φαρμακευτικής περίθαλψης δικαιούνται δωρεάν και πλήθος άλλων ασθενών, όπως, οικονομικοί μετανάστες, πολιτικοί πρόσφυγες ,και όσοι για διάφορους λόγους που στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης. 

Το ζήτημα αφορά στην απόδοση, αφενός και στην αναγραφή αφετέρου του μοναδικού κωδικού αριθμού (Α.Μ.Κ.Α.) που διασφαλίζει την διανομή και βοηθά στην παρακολούθηση των ροών των εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ που κοστίζουν τα προαναφερόμενα. 

Με βάση τις πληροφορίες μας, η εν λόγω διαδικασία δεν τηρείται ή ,όπου εφαρμόζεται, υπάρχουν «κενά». Καταρχήν, στην ομάδα «απόρων» κ.ά. εξομοιουμένων με αυτούς, η συνταγογράφηση γίνεται με τον «παραδοσιακό» χειρόγραφο τρόπο, αντί της ηλεκτρονικής. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και οι χειρόγραφες συνταγές δεν αναγράφουν τα στοιχεία του λήπτη (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ), με ευθύνη των συνταγογραφούντων ιατρών. Εξαιρετικής σημασίας συνιστά το γεγονός πως ,ενώ πολλά βιβλιάρια έχουν «λήξει» προ πολλού, οι αιτούντες προσκομίζουν, αντί άλλης βεβαιώσεως, το σχετικό αποδεικτικό αιτήσεως έκδοσης νέου βιβλιαρίου, πολλές φορές υποβληθείσης προ αρκετών μηνών. 

Κρίνεται σκόπιμη η απόλυτη υποχρέωση έκδοσης Ηλεκτρονικής Συνταγής και σε αυτήν την κατηγορία των ασθενών, με σχετική δικτύωση των αναθεωρημένων Μητρώων από τις Περιφέρειες. Η καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν συμβάλλει στην Διαφάνεια στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Η μοναδική προϋπόθεση συνέχισης παροχής των σχετικών αναγκαίων σκευασμάτων και η πλήρης ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες Υγείας, πρέπει να είναι η κατοχή Α.Μ.Κ.Α. από όλους, ασχέτως υπηκοότητας, εν ανάγκη και προσωρινής ισχύος (π.χ. 3μηνο). Φυσικά, η ταυτοποίηση του δικαιούχου με τον παραλήπτη, παραμένει sine qua non.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου