Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Άδωνις στο άτυπο συμβούλιο της Ε.Ε.: “θα γίνουν και άλλες αλλαγές στην Υγεία”!

Στο πρώτο του άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. βρέθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επεσήμανε ότι έχουν να γίνουν και άλλα στον τομέα της Υγείας της χώρας μας

Άδωνις στο άτυπο συμβούλιο της Ε.Ε.: “θα γίνουν και άλλες αλλαγές στην Υγεία”!Ολοκληρώθηκε το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 8 και 9 Ιουλίου 2013. Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν η «βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας». Τις εργασίες των Υπουργών απασχόλησαν επίσης «η πρόληψη του καπνίσματος στους νέους» και «η ψυχική υγεία στους ηλικιωμένους». Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στη συζήτηση των κ. Υπουργών κατά το γεύμα εργασίας σχετικά με «το πλαίσιο της πολιτικής υγείας της Ε.Ε. για την περίοδο μετά το 2013».

Οι συζητήσεις των κ. Υπουργών για τα βιώσιμα συστήματα υγείας επικεντρώθηκαν σε ζητήματα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία, τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας και την αξία της επένδυσης στην υγεία, τη διατομεακή συνεργασία και την εφαρμογή της αρχής "Υγεία σε Όλες τις Πολιτικές". 

Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που τα συστήματα υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι οποίες μεγιστοποιούνται λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων οικονομικών πόρων. Ζητούμενο είναι η ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και στη σπανιότητα των πόρων και στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας για την ορθολογική κατανομή των πόρων, με γνώμονα το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και στα πρώτα θετικά σημάδια, ειδικά στο κομμάτι της μείωσης των δαπανών. Ωστόσο, τόνισε, ότι πολλά είναι και αυτά που πρέπει να γίνουν. 

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι πρώτης γραμμής προτεραιότητα αποτελεί η καθολική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών της χώρας, επισημαίνοντας ότι προέχει η διασφάλιση της ποιότητας και προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας των ανασφάλιστων, των μακροχρόνια άνεργων και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και αναφέρθηκε σε παραδείγματα αποτελεσματικής συνεργασίας, σημείο στο οποίο εστίασε και ο Επίτροπος Υγείας, κ. Τόνιο Μποργκ, αναδεικνύοντας τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ελλάδα σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.  ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου