Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για πώληση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ - Σειρά παρεμβάσεων στην αγορά προανήγγειλε χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης



Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Σειρά παρεμβάσεων στο εμπόριο παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων της πρόβλεψης ορισμένα καταστήματα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου, της επέκτασης των περιόδων εκπτώσεων, της δυνατότητας πώλησης προϊόντων από δίκτυα πωλήσεων που έως σήμερα απαγορεύονταν και της αυστηροποίησης των προστίμων στο εμπόριο και ειδικότερα στην αγοράεμπορίας καυσίμων. 


Στόχος του υπουργείου είναι οι αλλαγές (με τις οποίες εκσυγχρονίζονται οι αγορανομικές διατάξεις που χρονολογούνται από το 1943) να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην πτώση των τελικών τιμών των προϊόντων προς όφελος του καταναλωτή, στην τόνωση της απασχόλησης και στον περιορισμό της διαφθοράς. 

Αν θα επιτευχθούν οι στόχοι ή όχι, σε μια αγορά που συνθλίβεται από τους φόρους μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Διότι ο εμπορικός κόσμος, που διαμαρτύρεται για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αναρωτιέται πώς θα επιβιώσουν οι ήδη ζημιογόνες εμπορικές επιχειρήσεις όταν, για λόγους ανταγωνισμού, θα αναγκαστούν να μένουν περισσότερες ημέρες ανοιχτές. Επίσης, αναρωτιέται αν ο δήμαρχος Κηφισιάς επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων ενώ ο δήμαρχος Αμαρουσίου όχι, καθώς και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη, παρά μόνον ότι «πρέπει να σέβεται τις θρησκευτικές συνήθειες».

Η μελέτη του ΟΟΣΑ

Η απάντηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ήταν μια μελέτη του ΟΟΣΑ η οποία κατέδειξε ότι η Ελλάδα αποτελούσε εξαίρεση στην Ευρώπη ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να απαλλάξει τους καταναλωτές από επιβάρυνση 309 εκατ. ευρώ το χρόνο, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, και ότι η απελευθέρωση θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 30.000 θέσεις εργασίας στον τομέα του εμπορίου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις. Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι ο σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων, προκειμένου να διευκολύνονται οι τουρίστες, και ότι θα ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων.

* Θετική πρωτοβουλία ίσως αποδειχθεί η αύξηση του αριθμού των εκπτωτικών περιόδων σε τέσσερις, όπως ανακοινώθηκε, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις διαφάνειας, όπως η αναγραφή των τιμών των προϊόντων πριν και κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα ή κατηγορία προϊόντων.

* Για το θέμα της δυνατότητας διάθεσης προϊόντων μέσω δικτύων πωλήσεων που έως σήμερα απαγορεύονταν, ο υπουργός δέχτηκε ερώτηση για το αν η ρύθμιση θα συμπεριλάβει και τα φάρμακα, αλλά πέταξε το μπαλάκι στον υπουργό Υγείας λέγοντας ότι «είναι θέμα που αφορά το υπουργείο Υγείας». 

* Για την αγορά των καυσίμων ο Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι εισάγονται νέες διατάξεις ως προς την καταδολίευση των αντλιών, τη νοθεία, το λαθρεμπόριο και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου