Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

«Σχέδιο Αδωνις» για την μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ

Τι θα κάνει ο νέος υπουργός για τη μείωση τιμών από τους προμηθευτές και την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων

Αποφασισμένος να κλείσει σημαντικό μέρος της «μαύρης τρύπας» του ΕΟΠΥΥ είναι ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Μετά τις φαρμακευτικές εταιρείες, θα επιβληθεί claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών χρημάτων) στις ιδιωτικές κλινικές και στα Διαγνωστικά Κέντρα. Ο υπουργός προσδοκά να συγκεντρώσει 475 εκατ. ευρώ. 

Αυτή είναι προσωρινή λύση του προβλήματος που ονομάζεται ΕΟΠΥΥ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει μέτρα που μπορεί να λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Ενα απ' αυτά είναι να εφαρμοστούν στο ΕΟΠΥΥ συστήματα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτό σημαίνει κατ' αρχήν ότι οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα «χρησιμοποιηθούν» προκειμένου να αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ φθηνές υπηρεσίες από Νοσοκομεία, Διαγνωστικά Κέντρα και άλλους παρόχους-προμηθευτές. «Οποιος δεν θέλει να ρίξει τις τιμές του δεν θα πάρει κομμάτι από την "πίτα" που λέγεται ΕΟΠΥΥ» φέρεται να λέει σε στενούς συνεργάτες του.

«Λουκέτο» σε νοσοκομεία

Στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχουν μπει τουλάχιστον πέντε μικρά νοσοκομεία. Πρόκειται για το Σπηλιοπούλειο, το Πατησίων, την Πολυκλινική (θα αξιοποιηθεί ως κέντρο πρώτων βοηθειών - εξωτερικά ιατρεία), την «Αγία Βαρβάρα» (παλιό Λοιμωδών) και την «Παναγία» Θεσσαλονίκης. Επίσης, μελετάται και η λειτουργία του νοσοκομείου «Παμμακάριστος». Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό που απασχολείται σε αυτά τα νοσοκομεία θα μετακινηθεί σε άλλα, μεγαλύτερα, προκειμένου να καλύψει ανάγκες σε κλινικές, τμήματα και μονάδες.

Από την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει ο διορισμός νέων διοικητών και υποδιοικητών σε «ακέφαλα» νοσηλευτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια, θα γίνουν αλλαγές σε διοικήσεις νοσοκομείων. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών έχει καταλήξει σε περίπου 250 πρόσωπα (διπλάσιος αριθμός από αυτόν των θέσεων) και έχει παραδώσει τον κατάλογο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το μόνο μειονέκτημα της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής επιλέγουν τα πιο κατάλληλα γι' αυτές τις θέσεις πρόσωπα μόνο μετά από έλεγχο των βιογραφικών και όχι μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις.

Φάρμακα σε ανασφάλιστους

Στη χορήγηση φαρμάκων όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, χωρίς συμμετοχή, σε ασφαλισμένους που έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια προχωρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη οργανώσει τη διάθεση φαρμάκων από τέσσερα φαρμακεία του (λεωφ. Αλεξάνδρας 119 Αθήνα, Δαβάκη 44 Καλλιθέα, Αλ. Παναγούλη 91 Ν. Ιωνία και Μπουμπουλίνας 7-13 Πειραιάς). Οι ασφαλισμένοι θα προσέρχονται κανονικά στον γιατρό τους για εξέταση και συνταγογράφηση. Ο γιατρός από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα ενημερώνει τον ασθενή ότι είναι δικαιούχος του ανωτέρω προγράμματος και ο ασθενής θα επιλέγει, εάν επιθυμεί, να παραλάβει τα φάρμακά του από τα ανωτέρω φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή. Το δίκτυο των κοινωνικών φαρμακείων σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.  ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου