Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

«Κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής των υπουργών Εργασίας και Ανάπτυξης; Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς καθημερινά ευελπιστεί να πετύχουν στο έργο τους, ώστε να έρθει η περιβόητη ανάπτυξη, να καταπολεμηθεί η ανεργία και έτσι να αυξηθούν και τα έσοδα του καταχρεωμένου ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά, ελπίδες να ισορροπήσουν τα οικονομικά του μεγαλύτερου φορέα Υγείας της χώρας δεν υπάρχουν.

Ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκωνΟι δαπάνες αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα με τα έσοδα, που μειώνονται δραστικά μήνα με το μήνα και όσο αυξάνεται η ανεργία. Γι' αυτό και ο Αδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται κατά πληροφορίες, να βάλει «κόφτη» στη δυνατότητα των γιατρών να εκδίδουν παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ θα ζητήσει και ζεστό χρήμα από τους ιδιοκτήτες των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να δούμε και πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων! Κάτι που θα συζητήσει αναλυτικά σήμερα με την τρόικα ο νέος υπουργός Υγείας σε συνάντηση που θα έχει μαζί της ζητώντας και πίστωση χρόνου.

Ανεργία

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ για το 2013 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ 5,9 δισ. ευρώ (τα 1,2 δισ. από το κράτος και τα 4,7 από τα ασφαλιστικά ταμεία), λόγω της ανεργίας η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε. Μειώθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ τα έσοδα από τα Ταμεία, ενώ πολύ πρόσφατα περιορίστηκε ακόμη περισσότερο το κονδύλι, φθάνοντας πια στα 3,8 δισ. ευρώ. Και το χειρότερο είναι πως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο ΕΟΠΥΥ θα στερηθεί και άλλα έσοδα από τα Ταμεία έως το τέλος του χρόνου, τα οποία θα καθηλωθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για νέα αύξηση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο νέος υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τους υφυπουργούς συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία πιθανώς να καλύψει μεγάλο τμήμα των χρεών του Οργανισμού. Οχι όμως και όλα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διεκδικεί κοντά στα 2,1 δισ. ευρώ. Τα 1,2 δισ. που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό και άλλα 1 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του κράτους. Ωστόσο και να δοθούν τα χρήματα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ και πάλι δεν... καθαρίζει, αφού τα χρέη του ξεπερνούν κατά πολύ τα 2,5 δισ.

Οσο για τις υπερβάσεις στις δαπάνες που σημειώθηκαν στις διαγνωστικές εξετάσεις και στις νοσηλείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ο Αδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, ότι οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών θα αναγκαστούν να κάνουν υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων (claw back) λόγω της υπέρβασης της δαπάνης.

Πρόκειται για απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας, επεσήμανε ο Αδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ύψος των χρημάτων θα καθοριστεί από τη νυν ηγεσία, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως έμμεση πρόσκληση στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κέντρων, σε μια προσπάθεια νέας διαπραγμάτευσης των τιμών και των παροχών.

Φαίνεται όμως ότι η λύση δεν κρύβεται στις τιμές, καθώς μόλις στα τέλη του 2012 είχαν μειωθεί δραστικά οι τιμές αποζημίωσης στις διαγνωστικές εξετάσεις. Σε κάποιες μάλιστα ακόμη και κατά 30%. Πάλι όμως οι δαπάνες δεν μειώθηκαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν αναλογικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ετήσια πρόβλεψη για διαγνωστικές εξετάσεις είναι 300 εκατ., αλλά με βάση το πρώτο τρίμηνο του 2013 η δαπάνη αναμένεται να φθάσει τα 470 εκατ. φέτος. Να σημειωθεί ότι το 2012 η δαπάνη άγγιξε τα 450 εκατ. ευρώ.

Γι' αυτό άλλωστε θα συσταθούν ειδικά διαχειριστικά κλιμάκια στον ΕΟΠΥΥ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να ελέγξουν τις οφειλές του Οργανισμού, τόσο τις παλαιές όσο και τις νέες, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με τους παρόχους για το ύψος των χρεών. ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου