Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Οι ασθενείς είλωτες και οι αφέντες ξένοι

Της ΔΗΜ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται και στην Υγεία! Ενα πλήρες σχέδιο για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε έναν ουσιαστικά ανεξάρτητο φορέα που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, με μειωμένες παροχές στους ασθενείς, χωρίς πολυϊατρεία και μονάδες υγείας, ο οποίος θα ελέγχεται μάλιστα και από ξένους μάνατζερ, προωθεί η ομάδα των Γερμανών εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Ράιχενμπαχ (Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Task Force).


Ενα σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η «Ε» και αναμένεται να γίνει δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω και του Μνημονίου που έχει υπογράψει με την Task Force τον Απρίλιο του 2012. Η «επιχείρηση» αλλαγής του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει νέες περικοπές στις παροχές των Ελλήνων ασφαλισμένων, την εγκατάσταση επί ελληνικού εδάφους ξένων επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα έχουν τον πρώτο ρόλο και μάλιστα με υψηλούς μισθούς, συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της Γερμανίας αλλά και επανεξέταση όλου του προσωπικού και των γιατρών του Οργανισμού.

Χωρίς μονάδες

Με βάση το απόρρητο σχέδιο, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα Υγείας και οι μονάδες του μεταφέρονται στο ΕΣΥ.

Και το χειρότερο για τους ασθενείς είναι ότι έρχεται περαιτέρω μείωση των παροχών, αφού στο σχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εντοπίζονται περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθεί αυστηρότερη μείωση υπηρεσιών /δαπανών που δεν είναι απαραίτητες και ανάπτυξη μέτρων μείωσης της δαπάνης».


Εκτός αυτού με βάση τις αλλαγές που προωθούνται δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν να πληρώσουν και παίρνουν περισσότερες υπηρεσίες και εκείνοι που δεν έχουν και λαμβάνουν το περιορισμένο πακέτο. Και αυτό επειδή δίνεται η δυνατότητα για «διαφορετικά πακέτα στους ασφαλισμένους με υψηλότερα ασφάλιστρα για επιλεγμένες πρόσθετες υπηρεσίες».

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, βέβαια, βασικοί εταίροι της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι το γερμανικό υπουργείο Υγείας αλλά και θυγατρική εταιρεία που συνδέεται με κολοσσιαίο ασφαλιστικό φορέα της Γερμανίας.

Ειδικότερα με βάση το σχέδιο δράσης της task force:

* «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει το ρόλο του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών φροντίδας υγείας βάσει ενός μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης υγείας».

* Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζει καν τους ασφαλισμένους του αλλά ούτε και τι πρέπει να εισπράξει από τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπράξει ασφάλιστρα.

* Γι' αυτό ο ΕΟΠΥΥ γίνεται πλήρως ανεξάρτητος να διαχειριστεί τα έσοδα και τα έξοδά του.

* Επικεφαλής της διαχείρισής του αναλαμβάνουν ξένοι εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία οι οποίοι θα αμείβονται με υψηλούς μισθούς, τόσο οι ίδιοι όσο και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι. Η συνεργασία αυτή θα διαρκέσει 24 μήνες. Για την πολυπληθή ομάδα των διαχειριστών και των συμβούλων προβλέπεται μάλιστα και κάλυψη εξόδων όπως για ταξίδια, μελέτες κ.λπ.

* Εισάγονται κριτήρια για τη σύναψη νέων συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς που θα παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν έως το τέλος του 2013, ενώ μπαίνουν κριτήρια ποιότητας και αποτελεσματικότητας για όσους συνάψουν συμβάσεις. Μάλιστα προτείνονται και ποινές σε περίπτωση που οι παρεχόμενες υπηρεσίες παρεκκλίνουν από τα συμφωνηθέντα. Οι δείκτες ποιότητας που θα εισαχθούν θα ελέγχονται από ειδική ομάδα που θα δημιουργηθεί, ενώ θα υιοθετηθούν και συστήματα μέτρησης καταλληλότητας της υγειονομικής φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των τιμών και των αποζημιώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα που θα συνεργασθεί με τον ανανεωμένο ΕΟΠΥΥ.

* Το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ θα περάσει από κόσκινο, καθώς προβλέπεται η ανακατανομή του από τα κεντρικά γραφεία στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες ή όπου κριθεί ότι πρέπει να καλυφθούν ανάγκες ενώ περιλαμβάνει και «επανέλεγχο του αριθμού του προσωπικού και των προσόντων του». Εκτός αυτού θα υπάρξει και αξιολόγηση των εποπτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις απασχόλησης.

* Παράλληλα, δημιουργείται Γραφείο διαχείρισης του έργου, που επίσης περιλαμβάνει ξένους εμπειρογνώμονες με ανώτατο εμπειρογνώμονα και αντίστοιχους συνεργάτες πάντα υψηλά αμειβόμενους. Κάπου εκεί εμπλέκονται και Ελληνες ειδικοί, οι οποίοι και θα έχουν περιορισμένο ρόλο, φυσικά, αφού μεταξύ άλλων τους δίνεται η διαχείριση της επικοινωνίας του όλου έργου στο εσωτερικό της χώρας.

Επικοινωνία

Και αυτό επειδή οι Γερμανοί σύμβουλοι της Task Force που συνέταξαν το σχέδιο, προβλέπουν ένα μεγάλο «πακέτο» επικοινωνίας για την Ελλάδα ώστε να μπορούν να περάσουν οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ ανώδυνα στους ασφαλισμένους και τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο της Task Force έχει ειδική αναφορά για τη στρατηγική επικοινωνίας που πρέπει να ακολουθηθεί τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους γιατρούς, τους υπάλληλους και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, ένα σχέδιο που θα περάσει και μέσα από τα media.

* Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι στο σχέδιο αλλαγών που αναμένεται να προωθηθεί υπάρχει πρόβλεψη για στενή συνεργασία με ένα από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς κολοσσούς της Γερμανίας.

Και οι μαύρες ημέρες της Υγείας δεν σταματούν εδώ, καθώς το ελληνικό υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την task force για όλα τα επίπεδα του τομέα της Υγείας, από νοσοκομεία μέχρι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και όλες της αντίστοιχες δομές της χώρας.
ΕΝΕΤ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου