Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ


Αθήνα 18/07/2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

H πορεία και οι προοπτικές του μεγαλύτερου και σύντομα μοναδικού δημόσιου φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, τον οποίο υπηρετούμε εμείς ως συμβεβλημένοι στα ιατρεία μας και εσείς στα υποκαταστήματα του Οργανισμού είναι απογοητευτική. Από μηχανισμός παραγωγής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας κινδυνεύει να καταλήξει αποκλειστικά σε μηχανισμό παραγωγής χρέους και απολύσεων !

Η οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ είναι γνωστή σε όλους. Δεν είναι μόνο τα ελλείμματα του Οργανισμού που έχουν συσσωρευθεί και που πλέον προσεγγίζουν τα 2,5 δις.€, αλλά ζοφερές είναι και οι προοπτικές του, λόγω της ολοένα μειούμενης χρηματοδότησης του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που μαζί με τα οξέα προβλήματα της ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, καθιστούν την βιωσιμότητα του αμφισβητούμενη, τουλάχιστον με την μορφή που αυτός είχε σχεδιαστεί με τον Ν. 3918/2011.

Παράλληλα, η αύξηση των ανασφάλιστων, τα συνεχή «κουρέματα», η μείωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, η άμεση και έμμεση αύξηση των συμμετοχών των ασφαλισμένων σε φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, γιγαντώνουν ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα – αυτό της επιβίωσης των μικρομεσαίων ιδιωτικών ιατρείων, κάτοχοι των οποίων είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός αριθμός των μελών σας. Πέραν αυτού οι σχεδιαζόμενες αλλαγές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συγχωνεύσεις και αναστολή λειτουργίας μεγάλου αριθμού υποκαταστημάτων του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα το άμεσο κίνδυνο απώλειας πολλών θέσεων εργασίας ιατρών.

Με αυτά τα δεδομένα και θεωρώντας ότι πρέπει να παραμερίσουμε παντελώς τις όποιες διαχωριστικές γραμμές μας, σας τείνουμε χείρα συνεννόησης και συνεργασίας, με γνώμονα την εξεύρεση κοινών στρατηγικών και τακτικών, με απώτερο στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στην ΠΦΥ, διάσωση των θέσεων εργασίας στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ και την οικονομική επιβίωση των ιδιωτικών ιατρείων.

Επιδίωξη μας είναι να υλοποιηθεί η αναγκαιότητα σύμπραξης και κοινών αγώνων. Η συνέχιση του τεχνητού διαχωρισμού του ιατρικού κόσμου σε φατρίες με αλλότρια συμφέροντα η κάθε μια, όχι μόνο έχει πάψει από καιρό να είναι λειτουργική, αλλά πλέον καθίσταται επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη μας ως επαγγελματίες υγείας. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι τώρα περισσότερο παρά ποτέ απαιτείται συσπείρωση και ενότητα του συνόλου του ιατρικού σώματος και γι’ αυτό τον λόγο σας καλούμε σε διεξοδικό διάλογο με σκοπό τον σχεδιασμό κοινής πολιτικής και στρατηγικής κινητοποιήσεων – δράσεων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου    Χ. Παπασιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου