Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

"Δεν θα πληρώσουμε το μάρμαρο του ΕΟΠΥΥ"



«Δεν πληρώνουμε» απαντούν ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία έτυχε χτες και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για κούρεμα 30% στις δαπάνες νοσηλίων και εξετάσεων , προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καλυφτεί το νέο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. 

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διακόψουν την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό εάν τελικά κληθούν να καλύψουν την επιπλέον δαπάνη ύψους 170 εκατ. που βαραίνει τον αρχικό προϋπολογισμό για τα νοσήλια, ενώ σε ανάλογες αποφάσεις προσανατολίζονται και τα διαγνωστικά κέντρα. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η επιπλέον δαπάνη που καλούνται να καλύψουν κλινικές και διαγνωστικά κέντρα αγγίζει σχεδόν τα 470 εκατ. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Υγείας, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν υποστούν το κούρεμα στις πληρωμές τους, τότε η δαπάνη για νοσήλια και εξετάσεις θα έφτασε στο τέλος του χρόνου το 1 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος έχει οριστεί στα 580 εκατ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Ανδρέας Καρταπάνης, όπως δηλώνει στο Capital, αποκλείει το ενδεχόμενο οι κλινικές να επωμιστούν την ευθύνη για το λανθασμένο σχεδιασμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός σημειώνει ότι θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη για την κατάργηση της απόφασης, η οποία όπως τονίζει θα οδηγήσει σε κλείσιμο δεκάδες μικρές κλινικές. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας έχει ζητήσει από την πλευρά του αναλυτική κατάσταση από τον ΕΟΠΥΥ για την πορεία των δαπανών των εξετάσεων κατά το πρώτο πεντάμηνο, διευκρινίζοντας πως θα προτείνει στον υπουργό Υγείας τον έλεγχο των επιχειρήσεων εκείνων που οδήγησαν στην εκτίναξη της δαπάνης, προκειμένου να μην επωμιστούν την ευθύνη όλα τα διαγνωστικά κέντρα. Επίκειται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και νέα συνάντηση των εκπροσώπων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων με τον υπουργό Υγείας εντός της επόμενης εβδομάδας, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφτεί η νέα τρύπα στον Οργανισμό.

Αν και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται ανοιχτά πως το μέτρο είναι άδικο, εντούτοις σημειώνει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική ώστε να μην ξεφύγει περαιτέρω το έλλειμμα. Όπως εξηγεί, δεν απέδωσαν ούτε η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο 30% (και στο 50% για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ), ούτε οι μειώσεις στις τιμές των εξετάσεων. Αποδεχόμενος όμως πως η επιβολή του μέτρου θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου, δεσμεύτηκε πως θα επιταχυνθεί η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει καταβληθεί εντός του καλοκαιριού, ενώ θα προχωρήσουν άμεσα και οι εκκαθαρίσεις του 10% των τιμολογίων των παρόχων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου