Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Πάτρα: Διεθνής διάκριση του τμήματος Γενικής Ιατρικής Δυτικής Ελλάδος


Πάτρα: Διεθνής διάκριση του τμήματος Γενικής Ιατρικής Δυτικής Ελλάδος Η έρευνα του για το πρόβλημα της βίας στον εργασιακό χώρο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο

Με το πρώτο βραβείο τιμήθηκε έρευνα του τμήματος Γενικής Ιατρικής Δυτικής Ελλάδος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στη Πράγα-Τσεχία 25-29 Ιουνίου 2013 .

Στην εργασία με τίτλο «Incidence of workplace violence and perception of safety in a greek university hospital», των Β.Μπαμπαλή, Ε.Φαφλιώρα, Ι.Χριστοπούλου, Χ.Σαμπαζιώτη, Δ.Λιάνα, Γ.Ζάρλα, Ι.Λέντζα και Γ.Μαντζουράνη, αναδείχθηκε με εμφατικό τρόπο το πολύ σημαντικό πρόβλημα της βίας στον εργασιακό χώρο απέναντι στους επαγγελματίες υγείας που ταλανίζει τις, υπερφορτωμένες λόγω της κρίσης, υγειονομικές μονάδες της χώρας.

Σε ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας αναφέρονται τα εξής:

«Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες και συμμετείχαν 355 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί κλπ) των υγειονομικών μονάδων του νομού Αχαΐας.

Η πλειοψηφία (79,4%) απάντησε ότι έχει υποστεί βία και το 81,7% ότι γνωρίζει συνάδελφο που έχει υποστεί βία. Σε σχεδόν όλα τα περιστατικά η βία ήταν λεκτική, αλλά υπήρχε και ένα σημαντικό ποσοστό (22%) που ανέφερε πως είναι θύμα σωματικής βίας.

Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους, ιδίως γυναίκες, ανέφεραν και βία με χαρακτηριστικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Σε αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση βίας ήταν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπου καταγράφηκε η πλειονότητα των περιστατικών. Τα θύματα αναφέρουν ότι έχουν υποστεί βία κυρίως από συνοδούς ασθενών (80%), από τους ίδους τους ασθενείς (52%) αλλά ακόμη και από συναδέλφους (31%).

Δεν είναι έκπληξη λοιπόν ό,τι μόνο ένας στους τρεις επαγγελματίες υγείας αναφέρει ότι αισθάνεται ασφαλής στον εργασιακό του χώρο και ότι 3 στους 4 αναφερουν πως η ασφάλεια στο χώρο εργασίας τους δεν είναι επαρκής.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επιπτώσεις της βίας στους εργαζόμενους αφού στο 77% των θυμάτων είχε συναισθηματική επίπτωση επάνω τους: κυρίως απογοήτευση, στρες, θυμό, απώλεια της ικανοποίησης από την εργασία ακόμα και επιθυμία για αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος.

Δυστυχώς η έρευνα ανέδειξε αδυναμίες στη διαχείριση του περιστατικού από όλες τις πλευρές. Άλλοι εργαζόμενοι ανταπάντησαν (46%), άλλοι κάλεσαν την ασφάλεια (43%) και άλλοι αγνόησαν το περιστατικό (23%). Επιπλέον ενώ πάνω από τα μισά θύματα (54%) ανέφεραν το περιστατικό στις αρχές του νοσοκομείου, στο 90% δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από αυτές.

Όσον αφορά στο τί προκαλεί τα περιστατικά βίας οι εργαζόμενοι του υγειονομικού χώρου εντόπισαν τις αιτίες κυρίως στο μεγάλο χρόνο αναμονής (83%), στο αυξημένο στρες συνοδών και ασθενών (69%) και φυσικά στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού (62%). Ως πιθανά μέτρα αντιμετώπισης πρότειναν τον έλεγχο εισόδου με παραμονή στους υγειονομικούς χώρους μόνο των απαραίτητων ατόμων (72%), την ενίσχυση του προσωπικού ασφαλείας (63%) και την επάρκεια του υγειονομικού προσωπικού, ώστε να παρέχονται καλύτερες και πιο γρήγορες υπηρεσίες (61%).

Η ερευνητική ομάδα των Γενικών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος συμπεραίνει από αυτό το φαινόμενο απειλείται όχι μόνο η ποιότητα ζωής και η ποιότητα της εργασίας ολόκληρου του υγειονομικού προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων αλλά και η ποιότητα στη περίθαλψη των πολιτών. Γι’αυτό το λόγο οφείλει να σχεδιαστεί ένας μηχανισμός δράσης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων

Όπως τονίζει ο επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας, Διευθυντής Γενικής Ιατρικής Γιώργος Μαντζουράνης σε μια περίοδο συλλογικής και προσωπικής οικονομικής στενότητας, με αυξημένο φορτίο ασθενών των νοσοκομείων λόγω της κρίσεως και σε μια περίοδο που η χώρα “αιμορραγεί” επιστημονικό προσωπικό σε χώρες του εξωτερικού, οι επαγγελματίες υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα στο χώρο εργασίας τους: την βία.» THE BEST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου