Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΕΟΠΥΥ: τα αποτελεσματικά μέτρα καταργούνται και επανέρχονται

Έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της υγείας τόσο πριν όσο και μετά την ολική αναδόμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας την οποία ακολούθησαν ως γνωστόν οι ηχηρές παραιτήσεις των κ.κ. Παπαγεωργόπουλου και Τούντα από τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ αντίστοιχα.

Ουσιαστικά όλα ξεκίνησαν από την επίσκεψη, προ δύο εβδομάδων, του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικα στον ΕΟΠΥΥ και τη διαπίστωση της αύξησης των δαπανών του οργανισμού σε σχέση με πέρυσι. Ειδικά στο θέμα των διαγνωστικών κέντρων όπου οι δαπάνες παρουσιάστηκαν αυξημένες σε μεγάλο ποσοστό σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ουδείς μπόρεσε να εξηγήσει στους εκπροσώπους της Τρόικας το λόγο για τον οποίο καταργήθηκαν οι κλιμακωτές εκπτώσεις που είχαν επιβληθεί από τον αρμόδιο τότε αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Κ. Σουλιώτη και οι οποίες είχαν συγκρατήσει τις δαπάνες για εξετάσεις στα επίπεδα του προϋπολογισμού.

Ο ίδιος σε πρόσφατη ομιλία του σε ημερίδα για τον ΕΟΠΥΥ εξέφρασε την απορία του για την επιλογή αυτή καθώς, όπως ανέφερε «όχι μόνο είχαν επιβληθεί εκπτώσεις σε ποσοστό 10% έως 20% οι οποίες είχαν γίνει και ενυπόγραφα αποδεκτές από τις ενώσεις των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών αλλά υπήρχε και σχετικός όρος που προέβλεπε αναπροσαρμογή αυτών των εκπτώσεων σε περίπτωση που διαπιστωνόταν υπέρβαση του προϋπολογισμού» (κάτι δηλ. σαν το clawback στα φάρμακα). Πρότεινε δε εφαρμογή του μέτρου σε όλες τις κατηγορίες παρόχων υγείας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία των πληρωμών τους. Σύμφωνα δε με καλά ενημερωμένες πηγές, η πρόταση αυτή μεταφέρθηκε στην Τρόικα και, απ' ότι φαίνεται, υπάρχει συμφωνία για την εφαρμογή της.

Έγκυρες μάλιστα πληροφορίες μας, αναφέρουν ότι ο Κ. Σουλιώτης δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες διακομματικό pressing προκειμένου να αναλάβει είτε την προεδρία του ΕΟΠΥΥ είτε την ηγεσία του ΕΟΦ. Μολονότι ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες αυτές επικαλούμενος τις υποχρεώσεις του στο πανεπιστήμιο, η αλήθεια μάλλον κρύβεται στις κατά καιρούς τοποθετήσεις του ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και την ανελαστικότητα του προϋπολογισμού υγείας δεν μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο.  YGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου