Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για ιδιωτικές κλινικές-διαγνωστικά κέντρα-φυσικοθεραπευτές




Εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων αλλά με βάση το τζίρο προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για ιδιωτικές κλινικές-διαγνωστικά κέντρα-φυσικοθεραπευτές σε περίπτωση που υπερβαίνουν την προϋπολογισθείσα δαπάνη. Πως θα καταβάλλεται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Να …απαλύνει τον πόνο των ιδιοκτητών κλινικών και των φυσικοθεραπευτών που θα πρέπει να κάνουν εκπτώσεις επιχείρησε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης καθώς με τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο δέχθηκε τελικώς το αίτημα των κλάδων να καταβάλουν rebate (εκπτώσεις στην περίπτωση υπέρβασης δαπάνης) αλλά κλιμακωτά. Γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα θα δίνονται με βάση το τζίρο και όχι οριζόντια ίδιο ποσοστό για όλους όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο, η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και φυσικοθεραπείες που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Το ποσό που υπερβαίνεται αναζητείται από τους παραπάνω παρόχους υπηρεσιών υγείας. Το clawback υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση και καταβάλλεται από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίησή του, σε λογαριασμό τραπέζης που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ.

Σε αντίθετη περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποφασίσει τη διακοπή της σύμβασης του συμβεβλημένου παρόχου με τον Οργανισμό.
Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να συμψηφίζει το παραπάνω ποσό με ισόποση οφειλή του προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Παράλληλα, καθιερώνεται κλιμακωτό rebate (επιστροφή χρημάτων – «έκπτωση») στους παρόχους.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των κλάδων έχουν διαμαρτυρηθεί για την επιβολή των εκπτώσεων και της αυτόματης επιστροφής χρημάτων στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτοντας ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτων εξαιτίας της επιβάρυνσης.

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου