Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 Δημήτρης Ν.Πατσάκης, 9.7.13


Εκ προοιμίου θα συμφωνήσουμε –κατ’ανάγκην- πως ο π/υ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι «για τα πανηγύρια». Για μεγαλύτερο ασφαλιστικό πληθυσμό, ύστερα και από την ένταξη νέων ταμείων υγείας, τα κονδύλια έχουν, είτε παραμείνει τα ίδια είτε  περικοπεί ακόμη περισσότερο, χωρίς λογική τεκμηρίωση του ποσοστού τους.

Ο νέος Υπουργός Υγείας, αφοπλιστικά ειλικρινής, ξεκαθάρισε –και αυτός- πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εκτέλεσης του π/υ, ιδιαίτερα προβάλλοντας τα δεδομένα του α΄3μήνου του τ.έ. σε12μηνη βάση, όπου εκτιμάται το μη δυνάμενο να καλυφθεί επιπλέον «άνοιγμα».

Αναγνωρίζοντας ωστόσο, πως η οριζόντια περικοπή των βεβαιωμένων προς εξόφληση οφειλών είναι κατάφωρα άδικη και η κατάργηση του rebate ανεξήγητα (;) καταστροφική ως μέτρο αυτό-συμμόρφωσης, κατέληξε πως η είσπραξη του 70% των οφειλομένων είναι «μια κάποια λύση», έναντι του ενδεχομένου του 0%, σε περίπτωση μη εφαρμογής της.

Ο συντάκτης δεν είναι γιατρός, ούτε μέτοχος σε επιχείρηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Ως φορολογούμενος όμως πολίτης, με μέσο δείκτη νοημοσύνης, αντιλαμβάνεται την αδικία και την ανεδαφικότητα της ηθικής βάσης του πράγματος.

Σε πλήρη εφαρμογή του μέτρου, ένας επαγγελματίας της υγείας, με το σύνολο των πελατών του προερχομένων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και άλλα εκτός αυτού ταμεία,

-Δεν ευθύνεται για το αν κάποιοι –γνωστοί και ευχερέστατα εξευρέσιμοι- έχουν κάνει μοναδικό σκοπό της ύπαρξής τους την κατασπάραξη του δημοσίου χρήματος μέσω συνταγογράφησης και κατευθυνόμενης ζήτησης υπηρεσιών υγείας. Δεν είναι του παρόντος να υπενθυμίσουμε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Βιβλιαρίων Ασθενείας μονίμως «παρκαρισμένα» σε συρτάρια ιατρείων, τα PSA σε θήλεις κ.τ.λ.

-Δεν έχει κατά τεκμήριο φοροδιαφύγει ή φοροαποφύγει, με δεδομένη την εξόφληση μέσω των ταμείων στα οποία βασίζει την ίδια την άσκηση του επαγγέλματός του, καλύπτοντας τα κενά και τις δυσλειτουργίες του Ε.Σ.Υ.

Η επιβολή λοιπόν της «ποινής» ύψους 30% των εκτελεσθέντων πράξεων, αφενός ωθεί προς ενδεχόμενη μελλοντική παραβατικότητα, ενώ αποδίδει «λευκούς» όσους «έβαλαν το δάκτυλο βαθειά στο μέλι».

Η πρόταση που διατυπώνεται έχει ως εξής:

          -Αρχική εκταμίευση του 70% των συνολικών οφειλών ανά μήνα

-Παράλληλος έλεγχος, ανατιθέμενος σε εξωτερικούς συνεργάτες, με ανάλυση και σύγκριση μηνών/τριμήνων/εκδοτών e-ΔΑΠΥ/πλήθους ασθενών κ.τ.λ.

-Η διαπίστωση «κουτοπονηριών», να συνιστά λόγο επιβολής προστίμου με βάση το ύψος της «ζημιάς» για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καταγγελίας της σύμβασης κ.τ.λ.

-Εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. 90 ημέρες) από το τέλος κάθε μήνα, όσοι βρίσκονται «Ο.Κ.» να εισπράττουν το υπόλοιπο 30% των απαιτήσεών τους.

-Αντιθέτως, για τους «ποντικούς»,να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα πειθαρχικά ή και ποινικά μέτρα.



Σε κάθε περίπτωση, το προτεινόμενο από τον Ι.Σ.Α. μέτρο της περικοπής βάσει εισοδήματος, προσκρούει στην αρχή της ισότητας. Ποιο θα είναι το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη; Ένας π.χ. εργαστηριακός ιατρός που δεν έχει μισθωτή απασχόληση (σε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. ή ιδιωτικό) ή ένας παν/κός με πολλές πηγές εισοδήματος, θα μπουν στην ίδια «ζυγαριά»; Εξυπακούεται πως λαμβάνω υπόψη μόνο τα έσοδα από την άσκηση του κυρίου επαγγέλματος και όχι τις «αποζημιώσεις» από άλλες ενασχολήσεις……. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου