Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΕΣΔΥ: 8ο ΠΑΝΕΛΛ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: “Ενιαίο δίκτυο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας: Η πρόταση του σχεδίου ενοποίησης των δομών Π.Φ.Υ. της Ε.Σ.Δ.Υ.”


Σκρουμπέλος Αναστάσιος

Στρογγυλή Τράπεζα – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, 15 Δεκεμβρίου 2012, 15:00-16:30, Τερψιχόρη Α΄ –

Στην ομιλία του ο κ. Αναστάσιος Σκρουμπέλος, Ειδικός Επιστήμων, Τομέας Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, επεσήμανε ότι η αποσταθεροποίηση της οικονομίας και το υφεσιακό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται τα τελευταία έτη εν τη απουσία αναπτυξιακών μηχανισμών επιδεινώνει τους μακροοικονομικούς δείκτες της χώρας, ωθεί την ανεργία σε πρωτοφανώς αυξημένα ποσοστά και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε επίπεδα τα οποία απειλούν την αξιοπρεπή διαβίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Οι παράγοντες αυτοί έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού, καθώς συνδέονται με την επιδείνωση της νοσηρότητας και ιδίως των χρόνιων και των ψυχικών παθήσεων. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ο κ. Σκρουμπέλος, οι πολιτικές υγείας που εφαρμόζονται προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά υπηρεσιών υγείας και ωθούν προς φαινόμενα απο-ασφάλισης και κατάλυσης του δημόσιου και καθολικής κάλυψης χαρακτήρα του συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του επιπέδου υγείας των πολιτών και την κατάρρευση της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο ομιλητής, οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται απαραίτητες αφορούν (α) στην ανάπτυξη μηχανισμών ανάκτησης των απολεσθεισών ροών και της απρόσκοπτης και ομαλής εισροής τους μέσω της διεύρυνσης και αναπροσαρμογής της χρηματοδοτικής βάσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και (β) στον ανασχεδιασμό της δομής του εγχειρήματος και της δομής της αγοράς των υπηρεσιών, στο πλαίσιο συμβολαιακού διμερούς μονοπωλίου διά της στροφής στην Π.Φ.Υ. με κύριους άξονες την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών, την παροχή κινήτρων αποδοτικότητας και παραγωγικότητας και τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων Π.Φ.Υ. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται, κατέληξε ο κ. Σκρουμπέλος, κρίνονται ιδιαίτερης σημασίας διότι αποσκοπούν αφενός στη βελτίωση και διατήρηση της υγείας των πολιτών, αφετέρου στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, συνθήκη απαραίτητη για την υπέρβαση των κρίσεων και της ομαλής μετάβασης σε περιόδους ανάπτυξης και ευημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου