Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Νέα «μαύρη τρύπα» 600 εκατ. στην Υγεία...

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ TOY ΕΣΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ME ΤΗN ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ - ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
anegis@me.com

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετακυλίει η κυβέρνηση μέρος του οικονομικού fan ανοίγματος του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «E», το οικονομικό επιτελείο αναθεώρησε τον στόχο των εσόδων των κρατικών νοσοκομείων, περικόπτοντας περίπου 600 εκατ., ποσό που αντιπροσωπεύει το 22% της αρχικής πρόβλεψης.Όπως φαίνεται στον παρακείμενο πίνακα 1, ο αρχικός στόχος για τα συνολικά έσοδα του ΕΣΥ για το 2013 ήταν να φθάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, είχαν προϋπολογισθεί 1,15 δισ. ευρώ έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ και συνολικά 1,341 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να αναθεωρήσει τον στόχο των εσόδων επί τα χείρω, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, τα προβλεπόμενα έσοδα από τον οργανισμό μειώθηκαν, από 1,15 δισ., σε 0,9 δισ. και από τον κρατικό προϋπολογισμό, από 1,341, στο 1,041 δισ. Ήτοι συνολικά περίπου 6ΟΟ εκατ. ευρώ.


To ζήτημα είναι ότι όλα αυτά είναι στα χαρτιά. Διότι στην πράξη, μέχρι και τον Μάιο του 2013, ο ΕΟΠΥΥ έχει καταβάλει στο ΕΣΥ ψίχουλα: 33,1 εκατ. για νοσήλια του 2012 και μόλις 895.000 ευρώ για νοσήλια του 2013. Δηλαδή, συνολικά μόλις 34 εκατ., που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,5% του ετήσιου ποσού που θα κληθεί να πληρώσει στα κρατικά νοσοκομεία. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος «μπαταχτσής» του ΕΣΥ!

Συνεπώς, η περαιτέρω μείωση των προβλεπόμενων εσόδων των κρατικών νοσοκομείων αναμένεται να προκαλέσει οικονομικό έμφραγμα, επιδεινώνοντας την ήδη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στο ΕΣΥ λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα δημόσια νοσοκομεία έχουν τιμολογήσει νοσήλια ύψους 513 εκατ. για το 2012 και 282 εκατ. για το 2013. Βλέπουμε δηλαδή ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν (όταν τα νοσοκομεία έκαναν 1-2 χρόνια για να στείλουν νοσήλια στα Ταμεία), το ΕΣΥ δεν καθυστερεί σημαντικά να τιμολογεί την κοινωνική ασφάλιση.
Πρόοδος που μέχρι σήμερα είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποδίδουν τα νοσήλια.

Από την άλλη, οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ δείχνουν να βρίσκονται υπό έλεγχο και βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Ωστόσο, οι περικοπές δεν έχουν γίνει στοχευμένα, εκεί που υπάρχει σπατάλη, αλλά συχνά το αποτέλεσμα είναι οριζόντιο επί δικαίων και αδίκων.

Έτσι, πλέον, οι ελλείψεις υλικών και φαρμάκων είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Αδ. Γεωργιάδη: να περιστείλει τη σπατάλη και όχι να κόψει στα τυφλά. Βασικό ατού στα χέρια του είναι ότι πλέον στο ΕΣΥ καταγράφονται βασικοί λειτουργικοί δείκτες, σι οποίοι καταδεικνύουν σε ποια νοσοκομεία δεν υπάρχει αποδοτική χρήση των πόρων. 

Και νέες περικοπές, κατά 90 εκατ. ευρώ, στις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων

TO 2013, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα πρέπει να φθάσουν πλέον τα 1,86 δισ., έναντι 1,95 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος και έναντι 2,6 δισ. το 2010. Δηλαδή, μέσα σε τέσσερα χρόνια εφαρμογής του μνημονίου θα έχουμε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 28,5%!
Παρά το γεγονός ότι όλοι παραδέχονται ότι υπήρχε σπατάλη στα νοσοκομεία την περίοδο 2005-2009, η τόσο απότομη βουτιά στις δαπάνες χωρίς προετοιμασία και εργαλεία- είχε προφανώς ως αποτέλεσμα σοβαρές παρενέργειες σε πολλά νοσοκομεία: ελλείψεις υλικών, αναβολή χειρουργείων κ.ά. 
Η εμπιστευτική έκθεση που παρέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας στην τρόικα αναδεικνύει ποια νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο και χρήζουν διορθωτικών παρεμβάσεων.
Η έκθεση υπολογίζει διαφορετικούς δείκτες οικονομικής και λειτουργικής αξιολόγησης των 129 νοσοκομείων:

- Κόστος ανά ασθενή.

Η πορεία των δαπανών για το πρώτο 5μηνο δείχνει ότι το συνολικό κόστος ανά ασθενή είναι μειωμένο στα 752 ευρώ, έναντι 892 πέρυσι. Σε αυτό έχει συμβάλει κυρίως η μείωση του κόστους των υλικών από 362 σε 310 ευρώ, του κόστους των υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) από 191 σε  50 ευρώ και του κόστους των φαρμάκων από 337 σε 298 ευρώ.
Βέβαια, η έκθεση δείχνει ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν ασυνήθιστα υψηλό κόστος, γεγονός που δεν δικαιολογείται από το έργο που προσφέρουν. Τα νοσοκομεία αυτά είναι: 
Αγία Όλγα, Ερυθρός, Ανδρέας Συγγρός, Αγία Ελένη, Σάμου, Σύρου, Θήβας, Καρπενησίου, Άμφισσας, Πύργου και Κρεστένων. Στα νοσοκομεία αυτά το κόστος ανά ασθενή κυμαίνεται μεταξύ 990 και 13.700 ευρώ!
Ομοειδή νοσοκομεία σε αριθμό κλινών και νοσηλευτικό έργο έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο νοσοκομείο Θηβών. Είναι το πρώτο από μία σειρά 25 νοσοκομείων στα οποία, το πρώτο πεντάμηνο του 2013, έχουν ξεφύγει οι δαπάνες. To νοσοκομείο Θηβών έχει ήδη δαπανήσει το 68,5% των δαπανών όλου του χρόνου. Και όλα αυτά όταν σε απόσταση 10 λεπτών υπάρχει το επίσης καινούργιο νοσοκομείο Λιβαδειάς. 

- Χρήση γενόσημων φαρμάκων. 

To ποσοστό χρήσης των γενοσήμων και εκτός πατέντας φαρμάκων στο ΕΣΥ φθάνει μόλις το 28% σε αξίες, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν 50%.
Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα μικρά νοσοκομεία, στα οποία το ποσοστό είναι υψηλό και κυμαίνεται μεταξύ 70% και 90%.


Ωστόσο στα περισσότερα Νοσοκομεία και κυρίως στα μεγάλα και στα πανεπιστημιακά, το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Τα νοσοκομεία με τα πιο χαμηλά ποσοστά χρήσης γενοσήμων είναι τα: Ογκολογικό Μεταξά, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Παίδων Αγία Σοφία, Αττικον, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Αγιος Σάββας, Αγιος Ανδρέας Πατρών, Παιδιατρικό Πάτρας, Ογκολογικό Αγιοι Ανάργυροι και Γ. Γεννηματάς Αθηνών.


Μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι δαπάνες του ΕΣΥ μειώνονται κατά 28,5% 

- Πληρότητα νοσοκομείων.

Εδώ και καιρό διαρρέονται πληροφορίες ότι στην Αθήνα αναμένεται να κλείσουν τέσσερα νοσοκομεία και το προσωπικό τους θα μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού.

Τα νοσοκομεία αυτά είναι: Αγία Βαρβάρα, Πολυκλινική, Πατησίων και Σπηλιοπούλειο Αγία Ελένη.

Η έκθεση δείχνει ότι πράγματι τα νοσοκομεία αυτά έχουν χαμηλή απόδοση. To Πατησίων έχει πληρότητα μόλις 29% και το Αγία Βαρβάρα μόνο 40,5%. Ασυνήθιστα χαμηλή πληρότητα στο σύνολο της χώρας έχουν επίσης τα εξής νοσοκομεία: Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Αμφισσας, Γρεβενών, Νάουσας, Ληξουρίου και Μεσολογγίου.

Στα νοσοκομεία Πατησίων, Αγία Βαρβάρα και Αγία Ελένη έχουμε και άλλο πρόβλημα: ένα κρεβάτι μένει ασυνήθιστα πολλές μέρες κενό (από οκτώ έως 78 ημέρες!). To ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Σάμου, Κατερίνης, Νάουσας, και Άμφισσας. Συνεπώς, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε ακριβά ως χώρα τα εγκληματικά λάθη της περιόδου 1985-2005, όταν γεμίσαμε την Ελλάδα με νοσοκομεία, έχοντας ως κριτήριο τις ψήφους και όχι τις πραγματικές ανάγκες. Και γι' αυτό δεν φταίει η τρόικα...

----------------------------------
To πάρτι των προμηθειών συνεχίζεται...

ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι, παρά την κρίση, την ύφεση και τα απανωτά μνημόνια, που έχουν φέρει το ελληνικό κράτος στη χειρότερη οικονομική κατάσταση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πλειοψηφία των Ελλήνων σε απόγνωση, «το πάρτι των τρωκτικών» στις προμήθειες του Δημοσίου συνεχίζεται καθημερινά δικαιώνονται.

Τι καταγγέλλει εταιρεία εμπορίας οφθαλμολογικών υλικών για φακούς των 50 ευρώ που πωλούνται 123 ευρώ

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «E», στα χέρια της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν για τον Ανταγωνισμό, του αρμόδιου οικονομικού εισαγγελέα, αλλά και των διοικήσεων των 70 νοσοκομείων της χώρας βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες έγγραφη καταγγελία της εταιρίας ΟΠΤΟ Ελλάς, που εδρεύει στην Κατερίνη και εμπορεύεται ιατρικά και οφθαλμολογικά υλικά, σύμφωνα με την οποία το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους τελευταίους μήνες προμηθεύεται και πάλι υλικά σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές της αγοράς, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα ελληνικά νοσοκομεία με υλικά σε τιμές υψηλότερες από αυτές που οι ίδιες εταιρείες πουλούσαν τα ίδια υλικά στα νοσοκομεία πριν από την υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, από τη θεσμοθέτηση τον Οκτώβριο του 2010 του Εθνικού Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών, τα δημόσια νοσοκομεία τη χώρας για πρώτη φορά κατάφεραν να προμηθευτούν ιατροφαρμακευτικό και τεχνολογικό υλικό στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Όπως επισημαίνουν, σύμφωνο με επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, εντός του 2011 μόνο από τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, οι τιμές των υλικών μειώθηκαν από 40% έως 60%, ενώ υπήρξε και περίπτωση που η έκπτωση έφτασε το 96,65%. «Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε ότι, όσον αφορά τις προμήθειες ενδοφθάλμιων ενδοφακών, τα νοσοκομεία της χώρας επί δεκαετίες προμηθεύονταν ενδοφακούς υδρόφοβους σε τιμές άνω των 150 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ από τον Οκτώβριο του 2010 και με τη θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου Τιμών κατάφεραν να προμηθεύονται ίδιου τύπου -και από τις ίδιες εταιρείες/προμηθευτές - ενδοφακούς σε τιμές 45 έως 50 ευρώ»- υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της ΟΠΤΟ Ελλάς.

Κυβερνητική παρέμβαση

Η συνέχεια, όμως, της ιστορίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Όπως καταγγέλλουν, το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία 2004/18/ΕΚ με στόχο τη σύναψη «συμφωνιών-πλαίσιο», ώστε να υπάρξουν ενιαίες προμήθειες και να αναδειχθούν τρεις έως τέσσερις εταιρείες από αυτές που συμμετείχαν στο Παρατηρητήριο Τιμών ως αποκλειστικοί προμηθευτές, με απώτερο στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
To αποτέλεσμα στο δικό της πεδίο -όπως αναφέρει η ΟΠΤΟ Ελλάς- είναι οι προμήθειες να γίνουν και πάλι Πανάκριβες. 

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, με απόφαση του υπουργού Υγείας προκηρύχθηκε διαγωνισμός διετούς ισχύος για την προμήθεια ενδοφακών, προϋπολογιζόμενης δαπάνης έως 17.955.000 ευρώ ανά έτος, που αποσκοπούσε στην ανάδειξη τριών
προμηθευτών, από τους οποίους τα νοσοκομεία θα μπορούν κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας να προμηθεύονται είδη έπειτα από διενέργεια νέων mini διαγωνισμών (call-offs). Ταυτόχρονα, υπήρξε ρητή οδηγία προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εφαρμόσουν άμεσα τα mini call offs και στο μεσοδιάστημα δεν δικαιολογείται το νοσοκομείο να προμηθεύεται εξωσυμβατικά, οι δε τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας παύουν να ισχύουν και δεν λαμβάνονται υπόψη για τα είδη αυτά, από τη στιγμή που υπάρχουν υπογεγραμμένες «συμφωνίες-πλαίσιο».

Στην ουσία -υποστηρίζει η εταιρεία- επιβλήθηκε η διάλυση των θεσμών που οδήγησαν στον εξορθολογισμό των εν λόγω δαπανών. Ετσι, το ελληνικό  Δημόσιο νοσοκομείο δεσμεύεται να προμηθεύεται είδη από συγκεκριμένες εταιρείες, σε τιμές που μπορούν να είναι υψηλότερες από τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών.             ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου