Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Αδ. Γεωργιάδης: συναίνεση στο φάρμακο για το στόχο των 2,37 δις




Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,371 δις. ευρώ για φέτος, ώστε να υπάρξει αίτημα προς την τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να διατηρηθεί η δαπάνη για το 2014 στα 2,2 δις. ευρώ, αντί του προβλεπομένου ποσού που σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να περιοριστεί κάτω από τα 2 δις. για την επόμενη χρονιά.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δήλωσε την πρόθεσή του να ληφθούν ισοβαρή μέτρα στην αγορά και για το λόγο αυτό, αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής με τρεις εκπροσώπους από το υπουργείο Υγείας και έναν εκπρόσωπο από κάθε φορέα. Η επιτροπή αυτή, θα συνεδριάζει κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ώστε ως τις 8 Σεπτεμβρίου που έχει οριστεί η επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας, να υπάρχουν ισχυρές αντιπροτάσεις - ισοδύναμα μέτρα, που να φθάνουν στο στόχο με το μικρότερο δυνατό κόστος για την περίθαλψη των ασθενών, αλλά και τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που εμπλέκονται με το φάρμακο, από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες μέχρι τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

‘Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, το υπουργείο Υγείας θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει το μνημόνιο κατά γράμμα’, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Κατά τη σημερινή συζήτηση, διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στο στόχο των 2,371 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα υπάρχοντα μέτρα, όπως το clawback, τα rebate, τα καινοτόμα, τα ορφανά φάρμακα, τα ποσοστά κέρδους φαρμακοποιών, τα γενόσημα και η διεύρυνση της χρήσης τους, για να εξοικονομηθούν πόροι που θα επιτρέψουν την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε και η επιτροπή τιμών φαρμάκων, για την έγκριση τιμών στα υπολειπόμενα γενόσημα που έχουν αιτηθεί τιμή την τελευταία διετία. Σε ότι αφορά τα καινοτόμα φάρμακα για τα οποία συζητείται η τιμολόγησή τους προκειμένου να μπουν στην αγορά, η τιμολόγησή τους φαίνεται να παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο σε ξεχωριστό δελτίο τιμών.

www.iatronet.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου