Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αδ. Γεωργιάδης: «Συγχωνεύσεις 100%» και σε δομές του ΕΟΠΥΥ Ελεγκτικές εταιρείες παντού, υπό εξέταση και για τα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τα νοσοκομεία συγχωνεύονται και οι δομές του ΕΟΠΥΥ. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, «στον ΕΟΠΥΥ θα γίνουν συγχωνεύσεις 100%». Το σχέδιο, το οποίο είναι αυτό που είχε εκπονήσει το 2012 ο πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γεράσιμος Βουδούρης, θα επικαιροποιηθεί και θα παρουσιαστεί από τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ψάχνουν να βρουν τρόπο ένταξης των Κέντρων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Στο σχέδιο που εκπονείται θα συμπεριληφθούν και οι «δυνάμεις» του ΙΚΑ.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και τις μετακινήσεις προσωπικού, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι ούτε ένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει και κανείς εργαζόμενος από τον χώρο της Υγείας δεν θα απολυθεί. Ορισμένα νοσοκομεία (πέντε ή έξι στην Αττική) θα αλλάξουν χρήση και θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ή μονάδες χρονίων παθήσεων.

«Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε πλεόνασμα προσωπικού και να γίνουν μετακινήσεις» είπε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανόν ένας νοσηλευτής που εκτελεί χρέη διοικητικού υπαλλήλου να επιστρέψει στα αρχικά του καθήκοντα.

Οι έλεγχοι

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στους κλινικούς ελέγχους που θα διενεργούν στις Μονάδες Υγείας ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. «Στόχος είναι να εφαρμόζονται παντού, και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα» είπε. Οι κλινικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τον ιδιωτικό Τομέα και οι ελεγκτικές εταιρείες θα πληρώνονται από τους ίδιους τους παρόχους. Στη συνέχεια θα εξεταστεί η εφαρμογή του συστήματος και στα δημόσια νοσοκομεία.


Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι διενεργήθηκαν σε ασφαλισμένο εξετάσεις οι οποίες δεν χρειάζονταν, βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του νοσοκομείου θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ. «Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των δημοσίων νοσοκομείων. Επειδή όμως έχουν "ανοιχτούς λογαριασμούς" με τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί να γίνεται συμψηφισμός» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η διαδικασία που θα εφαρμοστεί στο ΕΣΥ.

Επιστολή ΠΙΣ

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στοχεύει και διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Τριτοβάθμιας, Τεταρτοβάθμιας Περίθαλψης), το οποίο σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας, θα παρέχει ασφαλή και καθολική περίθαλψη στον πληθυσμό της χώρας και αξιοπρεπή εργασία των λειτουργών της Υγείας».

Τα παραπάνω αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν την Πέμπτη στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος και ο γενικός γραμματέας κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος.

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ τονίζουν ότι η ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας σε κάθε επίπεδο είναι απαραίτητη, χωρίς όμως ταλαιπωρία, επιβαρύνσεις και κινδύνους για τους ασφαλισμένους. Επίσης, Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, Αστικά Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Ειδικά Κέντρα Θεραπείας Χρονίων Πασχόντων και Αποκατάστασης, είναι απαραίτητα σε μία εποχή που η κοινωνική κρίση, οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι, έχουν προβλήματα όχι μόνο επιβίωσης, αλλά ακόμη και αντιμετώπισης μικρών προβλημάτων υγείας.

«Η Υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης της Πολιτείας με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας των γιατρών, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των γιατρών ελευθεροεπαγγελματιών της χώρας και χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους, είναι όχι μόνο αιτούμενο, αλλά και κοινωνική ανάγκη» σημειώνουν στην επιστολή.

Ακόμη, δηλώνουν την αντίθεσή τους με «σκέψεις και προτάσεις για επιβολή συμμετοχής στους ασφαλισμένους και εκτός Νοσοκομείου για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις». ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου