Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΠΑΣΙΔΙΚ: Ανακοίνωση - Ενημέρωση 01 07 2013 (Συνάντηση με Υπ. Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη)

Αθήνα,01/07/2013

Ανακοίνωση – Ενημέρωση

Μετά από επείγουσα πρόσκληση σήμερα το πρωί, συναντήθηκε το Προεδρείο του Συνδέσμου μας στις 02:00 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας με όλη την νέα ηγεσία του Υπουργείου ( Υπουργός, Αν. Υπουργός, Υφυπουργός και Γενικός Γραμματέας), με κύριο θέμα συζήτησης την περιστολή των δαπανών στις εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες σύμφωνα με τα δεδομένα που απέστειλε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στον νέο Υπουργό Υγείας, έχουν ξεφύγει κατά πολύ από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, με συνέπεια η Τρόικα να ζητά μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών εντός των ορίων του προϋπολογισμού όπως έχει συμφωνηθεί και ψηφισθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός μας ανακοίνωσε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δις ευρώ, η τήρηση της συμφωνίας και σε αυτό το ζήτημα, ενώ μας ενημέρωσε ότι σκοπεύει να προτείνει στην Τρόικα την εφαρμογή του claw back για την ρύθμιση της υπέρβασης και μας υποσχέθηκε ότι μετά την αναχώρηση της Τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, θα συναντηθούμε στο Υπουργείο με το Γενικό Γραμματέα κ. Καλλίρη, για να εφαρμόσουμε με το δικαιότερο τρόπο στους παρόχους εργαστηριακών εξετάσεων το προαναφερθέν σύστημα περικοπών.

Επιπλέον συνέδεσε το προαναφερθέν σύστημα περικοπών με την άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που καρκινοβατούν, για τις οποίες υποσχέθηκε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αποπληρωθεί όλες και δεσμεύτηκε ότι θα επιλύσει τάχιστα όλα τα θεσμικά εμπόδια που αφενός μεν δυσκολεύουν την λειτουργία των μονάδων μας και αφετέρου αυξάνουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

Όπως είναι αυτονόητο, το Προεδρείο του Συνδέσμου μας του εξέθεσε μία σειρά αιτιάσεων οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα Διαγνωστικά Κέντρα/ Εργαστήρια δεν μπορούν να ευθύνονται για την υπέρβαση των δαπανών στις παρακλινικές εξετάσεις, επισημαίνοντας ότι τα μέλη μας είναι οι εκτελεστές των εξετάσεων που παραγγέλλονται από τους κλινικούς γιατρούς και αφού αναφερθήκαμε στο μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για διαγνωστικές εξετάσεις (περίπου το 4% της συνολικής δαπάνης) και στην μη ισότιμη μεταχείριση των παρόχων όσον αφορά τις πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ζητήσαμε να μας κοινοποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες του Οργανισμού για όλους τους παρόχους και όλες τις κατηγορίες των εξετάσεων που έχουν δημιουργηθεί το πρώτο τετράμηνο ή πεντάμηνο τρέχοντος έτους και επιφυλαχθήκαμε αφού τα μελετήσουμε να τοποθετηθούμε προτείνοντας λύσεις οι οποίες θα είναι περισσότερο δίκαιες και ευκολότερα εφαρμόσιμες.

Κλείνοντας την συνάντηση μας, λάβαμε την υπόσχεση ότι θα μπορούμε να τον συναντούμε για οποιοδήποτε ζήτημα χρειάζεται την άμεση παρέμβαση του.

Ο Πρόεδρος               Ο Α’ Αντιπρόεδρος

Γιώργος Βουγιούκας  Δημήτρης Παπανδρέου

Ιατρός Ακτινολόγος   Ιατρός Ακτινολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου